8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Meerderheid ondernemers Oude Dorp kiest voor BIZ regeling

Het Oude Dorp in Nieuwerkerk aan den IJssel is de eerste bedrijven investeringszone (BIZ) in Zuidplas. Dat is maandag 10 juli duidelijk geworden na het tellen van de stemmen van de betrokken ondernemers uit het gebied. Van de 57 verstuurde stemformulieren zijn er 43 weer bij de gemeente ingeleverd. Na het tellen van de stemmen bleek dat 32 ondernemers vóór het plan zijn en tien tegen. Eén formulier was ongeldig. Doordat een ruime meerderheid voor de zogenaamde “BIZ regeling” heeft gestemd kan men ermee aan de slag. De regeling gaat met terugwerkende kracht vanaf 1 januari dit jaar in.

De speciale zone biedt ondernemers de mogelijkheid om gezamenlijk extra dingen te regelen in Het Oude Dorp. Deze initiatieven zijn aanvullend op de inspanningen van de overheid. De regeling is te vergelijken met een vereniging van eigenaren voor een gebouw. Bij een BIZ regeling gaat het dan om een bedrijventerrein of winkelgebied.

Een BIZ wordt altijd opgericht op initiatief van ondernemers. Bij oprichting van een BIZ stellen de ondernemers een werkplan op met daaraan gekoppeld een begroting per jaar. Op basis van de ambities en de gekoppelde begroting stelt de BIZ zelf de jaarlijkse bijdrage vast voor een periode van maximaal 5 jaar. Een gemeente treedt altijd op als facilitator en kan ondernemers stimuleren een BIZ op te richten. De lokale overheid int de contributie bij alle ondernemers en/of vastgoedeigenaren via de WOZ-bijdrage. De betreffende inkomsten gaan direct naar de BIZ-stichting of -vereniging. De BIZ-stichting of -vereniging zorgt voor de uitvoering van vooraf afgesproken plannen in de BIZ.

In buurgemeente Capelle aan den IJssel is bijvoorbeeld al veel langer een BIZ-regeling actief op het bedrijventerrein langs de Hoofdweg. Deze regeling heeft ervoor gezorgd dat alle bedrijven de beschikking hebben over een aansluiting op een glasvezelnetwerk en er is camerabeveiliging geregeld.

Advertentie