8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

”Neem voorlopig geen duik in de Eendragtspolder”

Tijdens recent veldonderzoek van het Hoogheemraadschap is Blauwalg in de Eendragtspolder aangetroffen. De soort die is aangetroffen kan giftig zijn voor mens en dier. Daarom is er uit voorzorg een negatief zwemadvies ingesteld voor het water van de Willem-Alexander Roeibaan en de Eendragtspolder. Het negatieve advies geldt voor mens en dier.

De algen kwamen aan het licht tijdens een veldonderzoek naar de kwaliteit en het leven wat onderwater plaatsvindt in de Eendragtspolder. Het blijkt specifiek om de Aphanothece stagnina alg te gaan. De blauwalg ziet eruit als bolletjes in het water die in grootte variëren van 0,5 mm tot wel 5 cm, met een geleiachtig omhulsel. Ook ziet het water er bij de aanwezigheid van blauwalg er niet meer helder uit. De blauwalgen maken een gifstof aan, de concentratie hiervan verschilt van dag tot dag is daardoor erg onvoorspelbaar. Daarnaast trekken deze soort blauwalgen vaak ook andere giftige soorten aan. Bij hoge concentraties blauwalg kan er ook stank vrijkomen. Ook het inademen van deze lucht kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Wie toch in contact met het water komt, wordt geadviseerd om daarna direct grondig te douchen. Voorkomende klachten na contact met het water zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, huiduitslag, misselijkheid, koorts, gezichtsirritaties, diarree of een pijnlijke keel. Het gif van de blauwalg kan in principe alleen via de mond het lichaam binnenkomen. De gifstof komt niet via de huid binnen. Hierdoor is de kans op besmetting het grootst bij kinderen. Neem bij klachten of onzekerheid vooral contact op met de huisarts.

Ook wanneer dieren in aanraking komen met het water is het advies om het dier goed af te spoelen en bij klachten contact op te nemen met de dierenarts.

Er is niks te doen aan het voorkomen van de blauwalg in de Eendragtspolder. Ook kan deze niet verwijderd of specifiek bestreden worden. Het Hoogheemraadschap blijft de waterkwaliteit en daarmee de blauwalg monitoren in de Eendragtspolder.

Zaterdag 15 juli zou het NK sprint worden gehouden bij de Willem-Alexander Roeibaan. Vanwege de geconstateerde blauwalg gaat dit niet door. Wel wordt er voor alle competitieniveaus en de jeugdwedstrijd een duathlon in plaats van een triathlon georganiseerd. Ook op zondag 16 juli wordt er nu een duathlon gehouden. Dat maakte de Nederlandse Triathlon Bond zaterdagavond bekent.

Foto: Sylvia van Straalen

Advertentie