8.5 C
New York
zaterdag 13 april 2024

Blauwalg zit NK Triatlon in Eendragtspolder dwars, dan maar een duathlon

Duizend sporters uit het hele land hebben zaterdag 15 juli meegedaan aan duathlon wedstrijden in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen. Eigenlijk stond voor deze zaterdag het NK triatlon op de agenda. Maar doordat er niet gezwommen mag worden in het water van de roeibaan vanwege de aanwezigheid van giftige blauwalg zijn deze wedstrijden afgelast.

De teams van vier personen doen nu mee aan een duathlon. Dit bestaat uit een stuk hardlopen van 5 kilometer in plaats van zwemmen, daarna 21 kilometer fietsen en daarna nog een keer hardlopen over een afstand van 2,5 kilometer. In totaal stonden op zaterdag 250 teams van vier personen aan de start bij de roeibaan. Omdat het zaterdag om een teamsport ging worden de individuele tijden opgeteld bij de andere teamleden en komt zo uiteindelijk een teamuitslag op het scorebord.

(Tekst loopt door onder foto)

Zaterdag stond de top van Nederland aan de start. Naast de eredivisie werd er ook gestart in de eerste en tweede divisie van Nederland. Doordat het zwemmen verviel is het voor veel deelnemers zwaarder dan normaal omdat bij het zwemmen andere spieren worden gebruikt. Deelnemers die normaal goed scoren bij het zwemmen hadden het dan ook zwaar zaterdag. Andere atleten die normaal bij het zwemmen tijd laten liggen hadden nu en voordeel.

Ook zondag 16 juli zijn er nog duathlon wedstrijden in de polder. Dan gaat het om individuele wedstrijden. De eerste start is dan om 9 uur en de laatste om 16.00 uur. Per start vertrekken dan zo’n 140 sporters. Over de hele dag verspreid doen dan ook zo’n 1000 atleten mee. Ook voor toeschouwers is het leuk om naar te kijken omdat de deelnemers verschillende keren voorbij komen tijdens de wedstrijd.

     

Foto’s: Sylvia van Straalen

Advertentie