8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Serieus onderzoek naar haalbaarheid verhuizing sportpark in Zevenhuizen

De gemeente Zuidplas en ontwikkelaar Eagle Development B.V. gaan samen een haalbaarheidsonderzoek doen naar een mogelijke verhuizing van Sportpark Van ’t Verlaat in Zevenhuizen. Het onderzoek heeft te maken met de huidige nieuwbouwontwikkelingen in de nieuwe wijk Zevenhuizen-Zuid en de aanwas van inwoners. Het college houdt er rekening mee dat Sportpark Van ‘t Verlaat hierdoor op termijn te maken kan krijgen met een tekort aan velden, voorzieningen en parkeerplaatsen. Op dit moment zijn op zaterdagen al parkeerproblemen op de Knibbelweg.
Volgens een gemeentelijk persbericht is met de huidige sportverenigingen op het Sportpark constructief overleg gevoerd over ontwikkelingen en het onderzoek. Zowel voetbalvereniging VV Groeneweg als Tennisclub Zevenhuizen willen graag uitbreiden en hun accommodaties verbeteren. Daarnaast is er behoefte aan het verbeteren van de parkeersituatie. In het najaar verwacht het college de eerste globale resultaten van het haalbaarheidsonderzoek te presenteren.

Het college van B&W van Zuidplas ziet de mogelijke verplaatsing van het sportpark als “Een geweldige kans voor Zevenhuizen, voor de sportambities in Zevenhuizen en voor de huisvesting van senioren dichtbij de voorzieningen”. Het sportpark Van ‘t Verlaat ligt tegen het centrum van Zevenhuizen en is eigendom van de gemeente Zuidplas. Het sportpark is op dit moment toereikend qua omvang. In de nabije toekomst zal dat mogelijk niet meer het geval zijn door de ontwikkeling van Zevenhuizen Zuid (Koningskwartier). Een prognose naar leeftijdsgroepen laat een sterke groei zien voor kinderen en jongeren.

Geschikte plek voor verplaatsing op het oog

Gemeente en Eagle Development BV zijn samen eigenaar van de “Eagle Driehoek”, de grond die ligt ten noordwesten van de wijk Swanla in het verlengde van de Knibbelweg tot aan de spoorlijn. Dit lijkt een geschikte nieuwe locatie voor het sportpark en biedt kansen voor de gewenste uitbreiding van de sportclubs en verbetering van de accommodaties en het parkeren. In het bestemmingsplan is al voorzien dat de Knibbelweg wordt doorgetrokken met woningen aan weerszijden.

Woningen op het huidige Sportpark?

In het geval het sportpark wordt verplaatst kan op de huidige locatie Van ‘t Verlaat ruimte ontstaan voor bijvoorbeeld seniorenwoningen, gezien de ligging dichtbij het dorp en de voorzieningen. Ook zou het parkeren hier verder verbeterd kunnen worden. De gemeenteraad heeft onlangs gesproken om naast het huidige sportpark ruim zestig seniorenwoningen te bouwen. Dit plan is gemaakt in plaats van de bouw van een nieuw zorgcentrum. Tijdens de behandeling van dit plan in de gemeenteraad kwam de angst bij de sportverenigingen naar voren dat ze in de toekomst klem zouden komen te zitten door de bouwplannen. Wethouder Hordijk heeft in de gemeenteraad beloofd om met de verenigingen in gesprek te gaan en meer onderzoek te doen.

Haalbaarheidsonderzoek

Gemeente en Eagle Development hebben nu afgesproken samen eerst een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de verplaatsingen en de herontwikkeling. Naast sportverenigingen bevinden zich op en naast het huidige sportpark ook een aantal bedrijven waar een passende oplossing voor moet worden gevonden. Het haalbaarheidsonderzoek richt zich eerst op deze kleine bedrijfslocatie en daarna op een mogelijke stedenbouwkundige verkaveling, de herinrichting met sport en andere functies en een eerste financiële doorrekening. Dit is een vooral technisch onderzoek. Met de sportverenigingen vindt constructief overleg plaats over het onderzoek.

Vervolg en participatie

De resultaten van het haalbaarheidsonderzoek volgen dit najaar. Bij een positieve eerste uitkomst kan de gemeente vervolgafspraken maken met de verschillende betrokken partijen in de vorm van samenwerkingsovereenkomsten en nadere details gaan uitwerken, waaronder de stedenbouwkundige, milieukundige en financiële consequenties. Ook omwonenden en andere belanghebbenden zal de gemeente betrekken bij de ontwikkelingen zo belooft de gemeente in het persbericht.

Advertentie