8.5 C
New York
zondag 18 april 2021

Deur Instagrammende jeugdagentes staat wagenwijd open

Ze werken bij het politieteam Waddinxveen-Zuidplas: Michelle (links op de foto) en Samantha. Samen met collega Marloes zijn zij jeugdagenten in dit gebied.

Na hun intrede op Instagram zijn ze in de regio aardig bekend, vooral bij de jeugd. “We werden onlangs tijdens een surveillance aangesproken door een jeugdige, die ons herkende en trots liet zien dat hij ons op Instagram volgde. Dus het werkt echt!” vertelt Michelle.

Samantha, ‘senior jeugd’: “Wij zijn er natuurlijk voor iedereen, maar we richten ons voornamelijk op jeugd van 0 tot 18 jaar. Ons motto is dat alle jeugdigen het recht hebben om zich veilig te voelen en om op te groeien in een veilige omgeving”. Ze geven voorlichting, maar ze nemen ook initiatief om bijvoorbeeld met ouders en jeugdigen te praten, als hun kind recent meerdere keren met de politie in contact is geweest. Dat kan zijn voor het veroorzaken van aanhoudende (jeugd)overlast, maar ook als de kinderen van het rechte pad dreigen te raken. “Hiervoor passen wij de zogenaamde ‘vroeg signalering’ toe: we kijken naar signalen die erop kunnen duiden dat er iets met een jeugdige aan de hand kan zijn. Denk aan het vertonen van gedrag dat niet bij de leeftijd past, het verzuimen op school in combinatie met politiecontacten naar aanleiding van meldingen of overlast situaties”, licht Michelle toe. Dit zijn een aantal signalen waarop de agenten onder anderen actie kunnen nemen.

De dames werken samen met veel hulpverleningsinstanties waar ze voor verdere hulp of begeleiding van de kinderen en gezinnen kunnen aankloppen. Als vastgesteld wordt dat bij een jeugdige begeleiding wenselijk is, dan wordt dit doorgegeven aan de juiste instantie, die daarmee aan de slag gaat.

Bij huisbezoeken, maar ook op voorlichtingsavonden op bijv. scholen geven Samantha en Michelle voornamelijk adviezen. Met hun bijzondere kennis zijn ze ook voor hun directe collega’s binnen het team een vraagbaak.

“Om dit werk te kunnen doen hebben we natuurlijk aanvullende cursussen en trainingen gevolgd”, vertelt Samantha. “En die cursussen moeten we blijven volgen, omdat regels en wetgeving voortdurend blijven veranderen”, vult Michelle aan. Met collega’s uit de regio worden themadagen georganiseerd, waarop de jeugdagenten informatie en ervaringen uitwisselen.

Alle jeugdcoördinatoren uit het district hebben regelmatig contact met elkaar en wisselen informatie uit, bespreken casussen of vragen elkaar om mee te denken. “Er is goed contact, we weten elkaar prima te vinden”, legt Samantha uit.

De jeugdagenten benaderen de jeugd buiten op straat maar bijvoorbeeld ook op scholen door het geven van presentaties. Op dit moment is dit alleen nog voor de kinderen in groep 8 maar er zijn plannen om dit uit te gaan breiden naar de middelbare scholen. In zo’n presentatie komen veel uiteenlopende zaken voorbij. De agenten noemen onder andere grooming (een volwassene die zich als leeftijdgenoot voordoet en zo contact probeert te leggen, met vaak andere bedoelingen dan een kind vermoedt) en sexting: het verzenden (en ontvangen) van seksueel getinte beelden of tekstberichten door middel van een mobiele telefoon of internetapplicaties zoals WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en Twitter. Ook wordt de kinderen uitgelegd wat gevolgen kunnen zijn van het krijgen van een strafblad, pesten, en drugsgebruik. Het belangrijkste doel van de presentaties is om de kinderen te laten zien dat de politie er vooral is om te helpen, en dat de agenten makkelijk benaderbaar zijn.

De jeugdagenten hebben met hun Instagram-account al de eerste stappen gemaakt wat betreft de verbinding met de jeugd. Op deze manier zijn ze makkelijker benaderbaar voor de jeugd. Michelle en Samantha willen dit ook zeker zo doorzetten en uitbreiden: de jeugd heeft nu eenmaal de toekomst.

Zijn er zaken die je met de jeugdagenten wil bespreken dan kunnen jullie contact opnemen met het landelijke politienummer 0900-8844 en je laten doorverwijzen naar de jeugdagenten van team Waddinxveen-Zuidplas.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg