8.5 C
New York
donderdag 28 maart 2024

Geen zwemmersjeuk meer in Groenblauwezone door bord in Moordrecht

Een bord, zomaar tussen de weilanden in de Groenblauwezone, met een verbod om te zwemmen. Menigeen heeft zich de afgelopen dagen afgevraagd of het bord wel op de juiste plaats staat. De redactie van Gouwe IJssel Nieuws is er achteraan gegaan.

Het bord lijkt in eerste instantie misplaatst: rondom het bord zijn voornamelijk weilanden met hier en daar een sloot, vaak vol met modder. Uitnodigen tot zwemmen doet dit zeker niet. Navraag bij de beheerder van het gebied, projectbureau Westergouwe, gaf duidelijkheid.

“Vorige week hebben kinderen gespeeld in en om de waterpoel bij de natuurspeelplas”, zo laat Marien Brand van het projectbureau ons weten. “Kort daarna hebben we melding gehad van kinderen met zwemmersjeuk”. Het projectbureau neemt liever het zekere voor het onzekere en heeft om die reden de verbodsborden geplaatst. De borden blijven staan tot nader onderzoek is gedaan.

Enkele symptomen van de zwemmersjeuk zijn:

  • een rode, bobbelige huiduitslag
  • de uitslag jeukt of brandt erg
  • mogelijk hoofdpijn en koorts, soms ook misselijkheid en braken
  • het kan geen kwaad en gaat vanzelf over
  • klachten duren twaalf uur tot drie weken
  • het is niet besmettelijk.

De huiduitslag begint na zwemmen in zoet natuurwater. Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door larven die de huid binnendringen en daar afsterven. Deze larven zitten vaak in poelslakken en hechten zich normaal gesproken aan watervogels. Ze leven in zoet water en zijn met het blote oog niet te zien.

Projectbureau Westergouwe: “Het negatief zwemadvies geldt voor de GroenBlauwe zone. Het is raadzaam in het geheel niet te zwemmen in oppervlaktewater in Westergouwe tot nader onderzoek.”

 

Advertentie