8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Stoepkrijten in Zuidplas is verboden volgens lokale regels

In Zuidplas is het volgens de plaatselijke regels verboden om te stoepkrijten op straat. De SP-fractie in de gemeenteraad van Zuidplas vindt dat dat echt anders moet.

Dinsdag 29 augustus staat er een wijziging van de algemene plaatselijke verordening (APV) op de agenda van de gemeenteraad van Zuidplas. De SP-fractie ziet een mooie gelegenheid om artikel 2.42 in de Algemene Plaatelijke Verordening (APV) dan gelijk te wijzigen. Officieel is het krijten op straat door kinderen én volwassenen op dit moment verboden in Zuidplas.

“Het lijkt onbelangrijk maar het kan toch niet zo zijn dat er straks een kind een boete krijgt voor tekenen op de stoep. Kinderen moeten gewoon kinderen zijn dus krijten!” aldus Fractievoorzitter Jan Baas.

Afgelopen jaren is in meerdere gemeenten door het land discussie gevoerd over een ‘stoepkrijtverbod’. Het verbod op krijten op een openbare plek blijkt bij heel veel gemeentes in de plaatselijke verordening te zijn opgenomen. Concreet betekent dit dat erop gehandhaafd mag worden door de politie of de gemeentelijke handhavers. Of er in Zuidplas afgelopen jaren boetes zijn uitgedeeld aan inwoners met stoepkrijt is niet bekend.

Via een plaatselijke verordening heeft iedere gemeente eigen lokale regels. Als voorbeeld wordt vaak een model van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gebruikt en aangepast aan de lokale situatie. Eerder heeft de VNG  het krijtverbod uit het model verwijderd. Echter hebben op dit moment lang niet alle gemeenten dit doorgevoerd in de lokale APV.

Het huidige voorstel om de APV te wijzigen is bedoeld om een regel over de sluitingstijden van horeca gelegenheden aan te passen. Deze wijziging is nodig om de sluitingstijden in het weekend te verruimen van 02:00 naar 03:00 uur. Een pilot heeft laten zien dat door deze verruiming de overlast bij horeca gelegenheden is verminderd. Om deze verruiming van sluitingstijden structureel te maken moet de APV gewijzigd worden.

Dinsdag 29 augustus staat de APV op de agenda bij de gemeenteraad van Zuidplas. Weet u ook een regel die eigenlijk uit de APV moet? Reageer dan hieronder.

 

Advertentie