8.5 C
New York
woensdag 17 april 2024

Hek en Baarhuisje Oude Begraafplaats nog steeds niet opgeknapt

Het toegangshek en het Baarhuisje op de Oude Begraafplaats in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn nog steeds niet opgeknapt. Een meldingsbon van het probleem van het gemeentelijke monument bij de gemeente Zuidplas is inmiddels een museumstuk geworden in de Oudheidskamer in Nieuwerkerk aan den IJssel. Zaterdag 9 september is de bon te zien tijdens Open Monumentendag in de Oudheidkamer. De melding is in 2011 gedaan bij de gemeente Zuidplas en heeft toen als nummer 15962 meegekregen. In de zes en half jaar daarna is er veel beloofd maar nog niets ten uitvoer gebracht.

Grootste probleem is hoognodig onderhoud van het zogenaamde Baarhuisje op de begraafplaats. De staat hiervan is zo slecht dat het voor houtwormen inmiddels Arbo onverantwoord is om er verder aan te knagen. De kans op instorting lijkt dan reëel. Ook het toegangshek heeft al jaren een verfbeurt nodig. Reden voor het niets doen al die jaren zou vooral een budget kwestie zijn geweest. Begraafplaatsen valt onder de afdeling groenonderhoud maar daar vallen hekken en andere opstallen niet onder.

De laatste publieke belofte die gedaan is over het onderwerp is afkomstig van voormalig wethouder André Muller. Tijdens de open Monumentendag op 10 september 2016 heeft hij tijdens een rondleiding op de begraafplaats aan de aanwezigen beloofd dat er echt iets gedaan zou worden met het probleem. Na de belofte is het op de begraafplaats stil gebleven maar is er toch iets gebeurd. Begin 2017 is Muller voor zijn aftreden boos geworden over het uitblijven van een oplossing. Gevolg is dat de budget kwestie wel is opgelost. In de voorjaarsnota van 2017 is een bedrag opgenomen van 65.000 euro voor het renoveren en opknappen van het gemeentelijke monument.

De huidige verantwoordelijke wethouders Rik van Woudenberg (groen) en Jan Hordijk (monumenten) kunnen zich nu politiek onsterfelijk maken door het probleem nog voor de verkiezingen van maart 2018 op te lossen. Het onderhoud moet dan de komende maanden wel heel degelijk gebeuren want de afschrijving van de renovatiekosten lopen de komende veertig jaar nog door.

Advertentie