De gemeenteraad van Zuidplas heeft wethouder Rik van Woudenberg met een flink pak huiswerk teruggestuurd naar zijn ambtenaren. De raad sprak dinsdag 10 oktober uitgebreid over een dierenwelzijnsnota. Het leverde een bespreking op waarbij alle fracties wel iets vonden maar niet echt een lijn te ontdekken viel. CU-SGP vond de hele nota overbodig en niets toevoegen, het CDA miste de input van organisaties als LTO, Hengelsportverenigingen en paardenliefhebbers. PvdA-GroenLinks kwam met vier extra punten om echt iets te kunnen regelen op het gebied van dierenwelzijn. D66 was blij dat er eindelijk een nota lag maar miste toch ook wel een aantal punten. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een dierenplaag?
Uitgebreide discussie volgde of er sprake moet zijn van een participatieproject met mensen die er echt verstand van hebben voor je een dergelijke nota gaat opstellen. Dat is nu niet gebeurd. Maar met wie moet je dan participeren was de wedervraag vanuit de gemeenteraad. Uiteindelijk mocht Jan Baas(SP), die blij was dat er nu eindelijk een dierenwelzijnsnota lag, vertellen of het nou om de nota ging of om het welzijn van dieren.
Wethouder van Woudenberg moet de komende weken de nota verbeteren. Dat zal gebeuren aan de hand van een stuk van de dierenbescherming waarin veertig punten zijn opgenomen. 28 van deze punten zitten al in de nota van Zuidplas en de overige twaalf komen er ook in of het wordt duidelijk waarom deze voor Zuidplas niet wenselijk zijn. Om een breder gedragen nota te krijgen zal de wethouder ook aan moeten geven wat Zuidplas een megastal vindt. Want deze stallen zijn ongewenst staat in de nota. Maar zonder definitie is de term net zoiets als een grote weg of een flink woonwijk volgens de VVD. Volgens SP’er Jan Baas kan de definitie gevonden worden bij een onderdeel van de universiteit van Wageningen. Die hebben dat allemaal op internet staan had hij opgezocht.
De toekomst van het hertenkamp in Nieuwerkerk die in de nota geregeld wordt was geen echt discussiepunt. Het is volgens de VVD dan wel geen kerntaak van de gemeente maar de populaire voorziening mag blijven. Volgens de fractie van CU-SGP moet nog wel gekeken worden wat de gemeente wil met een keurmerk. Je kunt het niet maken dat de situatie ontstaat dat alle particuliere dierenparken en kinderboerderijen een keurmerk hebben maar dat de gemeente dat niet hoeft te hebben.
Wethouder van Woudenberg moet half december zijn huiswerk af hebben want dan wil de gemeenteraad een aangepast stuk zien zodat de dierenwelzijnsnota nog voor de verkiezingen kan worden aangenomen. De vraag is of de discussie in de raad dan het niveau van Ezeltje Prik overstijgt.
Foto onder: Sylvia van Straalen