8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Hennepgeur op Raadhuisplein in Nieuwerkerk

Op vrijdag 13 oktober kon het publiek zien hoeveel gevaar illegale hennepkwekerijen kunnen veroorzaken. Burgemeester Gert-Jan Kats werd als eerste gast verwelkomd voor een rondleiding door medewerkers van Bureau Drugszaken. In een speciaal ingerichte container kon men zien hoe een hennepkwekerij er uitziet, maar ook werd uitgelegd welke gevaren zo’n situatie kan opleveren.

In Nederland vinden dagelijks ongeveer 6 branden plaats, die gerelateerd zijn aan dergelijke kwekerijen. Dat gebeurt zowel in bedrijfspanden als in woonhuizen. Criminele organisaties proberen mensen te verleiden tot het starten van een kwekerij, waarbij zij een geringe vergoeding krijgen, maar wel alle risico’s lopen. De organisatie houdt er in ieder geval een veelvoud aan geld aan over zonder veel risico te lopen.

In de container waren talloze voorbeelden van manieren waarop hennepkwekers de stroom omleidden, met grote risico’s op kortsluiting en brand. In een relatief kleine ruimte was een kwekerij nagebouwd, met daarbij allerlei apparatuur die bij de teelt gebruikt wordt. Ook was er de (gesimuleerde) geur van wietplanten. Als mensen het vermoeden hebben, dat in hun omgeving een dergelijke kwekerij is, dan wordt geadviseerd dit bij de politie te melden. Als er achteraf niets aan de hand is, weet u in ieder geval dat u geen risico’s loopt op een brand vanwege een illegale kwekerij.

De container, die staat opgesteld naast het gemeentehuis, is tot eind van de middag te bezoeken.

Gouwe IJssel Nieuws bezocht de container:

Advertentie