8.5 C
New York
woensdag 17 april 2024

Nu ook ramen dichtgetimmerd van Nieuwerkerks Rijksmonument

De ramen van rijksmonument de Geertruidahoeven zijn de afgelopen week ook dichtgetimmerd. De actie volgt op het aanbrengen van grote oranje zeilen op het dak eerder deze maand. Rijksmonument de Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk aan den IJssel is daarmee wind en regenwater dicht gemaakt. Een echte oplossing voor het vervallen Rijksmonument is er nog niet dichterbij mee gekomen.

Het aanbrengen van het hout voor de ramen en het zeil op het dak is het gevolg van een handhavingsactie vanuit de gemeente. Onder druk van forse boetes is de huidige eigenaar nu in actie gekomen. Voor de zomervakantie was de gemeenteraad van Zuidplas het snel toenemende verval helemaal zat. De gemeenteraad wilde dat de gemeente ging dwingen om de eigenaar aan zijn onderhoudsplicht ging houden.

Of de maatregelen die nu zijn uitgevoerd veel zin hebben is ook de vraag. “Een vrij zinloze actie” stelt Eric Reijm in een reactie onder het artikel dat begin deze maand op Gouwe IJssel Nieuws verscheen. Door het plastic op het dak zal het vocht tegen het plastic zeil gaan condenseren waardoor het dak van de monumentale boerderij vrolijk door zal rotten stelt hij. Reijm is in het dagelijks leven werkzaam in de bouw management. In zijn jeugd woonde hij in de boerderij waar zijn ouders een boerenbedrijf hadden. Door de bouwplannen in de Zuidplaspolder was er geen toekomst meer voor het boerenbedrijf. De boerderij is vervolgens verkocht en van een behoorlijke staat van onderhoud in tien jaar tijd volledig in verval geraakt.

Geertruidahoeve Nieuwerkerk vervallen Rijksmonument

Advertentie