8.5 C
New York
woensdag 17 april 2024

Dak vervallen Rijksmonument eindelijk dicht gemaakt

Het dak van de Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk aan den IJssel is eindelijk enigszins dicht gemaakt. De afgelopen dagen is het dak voorzien van een plastic dekzeil. Het Rijksmonument is de afgelopen tien jaar volledig verwaarloosd. Sinds de filmopnamen van de serie Flikken Rotterdam een paar jaar geleden hadden wind en regen volledig vrij spel in het pand waardoor het verval nog veel sneller ging.

Voor de zomer raakte het geduld van de gemeenteraad van Zuidplas op. Na verschillende gesprekken tussen de gemeente en de eigenaar was er nog niks gedaan aan het Rijksmonument. De eigenaar zou geen geld hebben voor onderhoud was het verhaal. Gevolg was dat de gemeenteraad een streep trok en het college van B&W opdracht gaf om handhavend op te treden. Na een handhavingstraject door omgevingsdienst ODMH waarbij forse boetes uitgedeeld kunnen worden is er nu beweging rond het pand geweest en is in ieder geval voor een periode het dak water en wind dicht gemaakt. Of er ook echt iets aan het pand gaat gebeuren is niet duidelijk. Er zouden verschillende partijen zijn die iets willen met het pand. Maar de plannen komen niet overeen met wat mag met een Rijksmonument of geven een probleem met het bestemmingsplan dat geldig is voor het terrein waar het  Rijksmonument op staat.

Geertruidahoeve Nieuwerkerk vervallen Rijksmonument Geertruidahoeve Nieuwerkerk

 

Advertentie