8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

CDA gaat op zoek naar onveilige oversteekplaatsen in Zuidplas

De CDA-fractie in de gemeente Zuidplas gaat op zoek naar onveilige kruispunten in Zuidplas. De fractie wil de input van inwoners gebruiken voor haar verkiezingsprogramma.

Aanleiding van de oproep is de beantwoording van vragen die raadslid Tinet de Jonge stelde aan het college van B&W in Zuidplas. De vragen gingen over de oversteek bij het Comenius College aan het Fresiaveld in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Wethouder Hordijk heeft onlangs tijdens een fietstocht met Veilig Verkeer Nederland de lokale VVN-afdeling om hun oordeel gevraagd. De afdeling heeft de wethouder afgeraden om een voetgangersoversteekplaats aan te leggen en daarmee de voorrangssituatie te wijzigen. Er is relatief veel gemotoriseerd verkeer op de Zuidplaslaan in Nieuwerkerk. Het college van B&W wil vooral geen schijnveiligheid creëren rondom de oversteek. Bij andere voetgangersoversteekplaatsen gebeurt het geregeld dat de voorrangssituatie door automobilisten genegeerd wordt. Het college vindt het daarom veiliger om geen voetgangersoversteekplaats aan te leggen bij het Comenius College.

Raadslid De Jonge is het daarmee oneens: “Het is toch bijzonder om bij de keuze voor het wel of niet aanbrengen van verkeerselementen die de veiligheid vergroten uit te gaan van mensen die zich daar niet aan houden. In dat geval zou je bij ieder verkeerslicht, voetgangersoversteekplaats, etc etc kunnen zeggen: ‘Laten we dat maar niet doen. Er zijn een paar stoere mensen die zich hier niet aan houden? Dat lijkt mij de wereld op zijn kop.”

Naar aanleiding van de CDA vragen namen meer ouders contact op met het CDA. Dit is voor het CDA reden om te kijken welke locaties inwoners ‘onveilig’ noemen. Juist op schoolroutes blijken hier vragen te leven. Daarom wil het CDA in kaart brengen welke gevaarlijke oversteekpunten er zijn op routes naar scholen.

Gevaarlijke oversteekpunten kunnen doorgegeven worden via tinetcda@outlook.com. De partij wil de inzendingen ook meenemen bij het schrijven van het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018.

Advertentie