8.5 C
New York
zondag 14 april 2024

Renovatie Baarhuisje oude begraafplaats gestart

Een aannemer is gestart met de renovatie van het baarhuisje op de oude begraafplaats in Nieuwerkerk aan den IJssel. De doelstelling is om zoveel mogelijk van de oorspronkelijke materialen te laten terugkeren in het huisje. Omdat het een Gemeentelijk monument is zal het er net zo uit moeten gaan zien als voorheen. Het huisje en het toegangshek tot de begraafplaats staan er sinds circa 1900. De gemeenteraad heeft afgelopen voorjaar in de voorjaarsnota een budget voor de restauratie beschikbaar gesteld.

Vandaag stond alleen nog het geraamte en is alles erom heen al verwijderd. Dit gebeurt met de grootste zorg en alle belangrijke elementen worden ook gelijk weggehaald. Deze week wordt het geraamte losgehaald en meegenomen om te conserveren. Echter is men wel geschrokken dat de staat van de elementen en balken nog slechter is dan eerder werd aangenomen. Zo is er houtworm aangetroffen in draagbalken en moet men kijken of deze worm verwijderd kan worden of vervanging gemaakt zal gaan worden.

Na het verwijderen van het geraamte wordt het betonnen fundament weggehaald en palen geslagen voor het nieuwe beton. Hierna zal de opbouw weer plaats gaan vinden. De timmerman die de klus doet, onder toeziend oog van de ODMH, heeft in Zevenhuizen al vaker dit soort monumenten aangepakt en vindt het een hele leuke uitdaging. Ondanks de slechte staat van het hout heeft hij er volle vertrouwen in dat het goed gaat komen.

Restauratie rijksmonument Baarhuisje Nieuwerkerk

 

Advertentie