8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Reconstructie Kruidenbuurt Nieuwerkerk afgerond

Door met de inwoners nieuwe planten in de grond te zetten heeft wethouder van Woudenberg vrijdag 27 oktober de reconstructie van de Kruidenbuurt in Nieuwerkerk aan den IJssel afgerond. Het enorme project heeft ruim anderhalf jaar geduurd. Nadat de gemeenteraad in 2015 meer geld beschikbaar had gesteld was dit het grootste project van de geplande werkzaamheden in de hele gemeente.
Aannemer Hazebroek en Tamerus legde uit dat er soms vertraging werd opgelopen door onvoorziene omstandigheden en extra werkzaamheden die nodig bleken te zijn. Wel is het bedrijf trots dat deze opdracht heeft gekregen en kon bemensen want dat was voor dit Nieuwerkerkse bedrijf soms ook een uitdaging. Tijdens de piek waren er 45 medewerkers aan het werk.

Wethouder van Woudenberg lepelde een aantal cijfers op zoals meer dan 1,6 miljoen stenen en 188.000 tegels die opnieuw gelegd zijn. Hij was blij dat de 8 inloopavonden die er zijn gehouden steeds goed gezocht zijn. Qua duurzaamheid is hij blij dat jaarlijks 41.000 liter regenwater nu apart wordt afgevoerd naar open water in plaats van naar de rioolzuivering.

Tijdens de werkzaamheden moest de gemeente bomen kappen omdat deze niet het gewicht van het zand zouden overleven na ophoging. Op sommige plekken is de Kruidenbuurt meer dan 40 cm opgehoogd. De aannemer heeft bij de inwoners die dat wilde, tegen betaling, hun voortuin weer opgehoogd. Groen aannemer Verheij heeft in totaal 126 bomen herplant, net als 23.000 heesters en 8.000 vaste planten. Hiermee zal het groene aanzicht aankomende tijd weer herstellen. De gemeente heeft ook een aantal speeltuinen door eXterum speelconcepten laten opknappen of vervangen zoals aan het slangenkruid.

De wethouder heeft de eerste plant geplant op het Kroonkruid waarna bewoners ook plantjes in de grond hebben gezet. Van Woudenberg hielp de 2,5 jarige Jesse Reijm met planten. De bewoners kregen als dank ook een winterheide plant mee.

Kruidenbuurt

Foto’s: André Muller

Advertentie