8.5 C
New York
zaterdag 13 april 2024

25.000 euro moet lokale democratie Zuidplas redden

25.000 euro moet de lokale democratie in Zuidplas helpen aan een hogere opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Dat blijkt uit een brief van het college van B&W aan de gemeenteraad. Het document is opgesteld na een overleg met alle partijen die op dit moment deel uit maken van de gemeenteraad in Zuidplas.

De 25.000 euro is bedoeld voor een beeldcampagne, een stemwijzer, advertenties in een huis-aan-huisblad en voor het ondersteunen van initiatieven uit de samenleving. Het samenstellen van een lokale stemwijzer wordt begroot op 10.000 euro. De kosten voor advertenties in een huis-aan-huis blad komen in de meest uitgebreide optie neer op circa 6.000,- euro. Daarnaast is er nog ongeveer 9.000,- euro over voor een beeldcampagne en het ondersteunen van andere initiatieven.

De gemeente hoopt met deze maatregelen de opkomst in Zuidplas te bevorderen. In 2014 was de opkomst 56,02 procent bij de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer eerder dit jaar was de opkomst in Zuidplas 84,88 procent. Het feit dat het opkomstpercentage bij lokale verkiezingen lager ligt is een landelijke trend. Zuidplas hoopt met de nu beschikbaar gestelde 25.000 euro de opkomst hoger dan in 2014 te krijgen.

Afgesproken is dat 25.000 euro het maximale budget is. Het bedrag wat nu beschikbaar is voor het redden van de democratie is relatief laag ten opzichte van de begroting. De begroting van de gemeente Zuidplas bestaat uit 98 miljoen euro in 2018. Daarmee komen de uitgaven voor het redden van de lokale democratie op 0,02551 procent van de totale gemeentelijke uitgaven in 2018.

Naast de uitgaven voor een hogere opkomst komen er ook twee  volwaardige stembureaus bij in Zuidplas. Eén daarvan komt in Nieuwerkerk aan den IJssel en één in Moordrecht. In Moordrecht wordt gedacht aan de ijsclub als stemlocatie. In Oud-Verlaat komt een speciaal stembureau tussen 13:00 en 21:00 uur in de Vierkap. Eerdere jaren werd deze locatie verzorgd door het mobiele stembureau van de gemeente. De twee stemlokalen in het gemeentehuis in Nieuwerkerk worden verplaatst vanwege de sloop van dat pand. Bedoeling is wel om beide stembureaus in het centrum van Nieuwerkerk te houden.

Voorbeeld beeldcampagne gemeente Zuidplas
Advertentie