8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Zeldzame Koereiger strijkt neer op schaap in Moordrecht

De voor Nederland zeldzame Koereiger is op zondag 3 december gezien in Moordrecht. Gouwe IJssel Nieuws fotograaf Sylvia van Straalen legde de zeldzame vogel vast terwijl hij of zij op en naast een schaap in de polder bij Moordrecht zat. De reigersoort komt sinds de jaren zeventig met enkele exemplaren voor in Nederland. Onlangs heeft hij ook gebroed in ons land. De vogel is eigenlijk afkomstig uit Spanje, Marokko en het gebied rond de Rode Zee. In deze warmere streken komt hij veel meer voor.

De vogel is schuw en gaat er bij het zien van mensen vaak vandoor. De vogel is in Nederland zo zeldzaam dat het voor de bekende Nieuwerkerkse vogelfotograaf Rob Belterman reden was om direct ook naar de locatie in de Zuidplaspolder te komen waar de reiger was gezien. Belterman heeft ook bevestigd dat het om de zeldzame Koereiger gaat. De afgelopen weken is de soort ook gezien in de Krimpenerwaard en de polders rond de Alblasserwaard. De vogel leeft normaal vooral van insecten in weilanden. De reiger maakt gebruik van vee in weilanden die door het grazen ervoor zorgen dat de insecten opvliegen.

De afgelopen tijd zijn in de Zuidplaspolder en Eendragtspolder in de gemeente Zuidplas meer zeldzame vogel soorten gezien. Onder andere in het nieuwe stukje natuurgebied de Groen Blauwe zone zijn regelmatig zeldzame exemplaren te vinden. In september werden daar zo’n zeventig Lepelaars bij elkaar gezien.

Koereiger Moordrecht

 

Advertentie