Veilig Verkeer Nederland en politie binnenkort onderweg, ze controleren dan fietsverlichting zonder pech

De fietser is een kwetsbare verkeersdeelnemer. Nu de dagen weer korter worden en veel fietsers in het donker op pad gaan, is het belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn. Met goede verlichting neemt het risico dat je in het donker wordt aangereden met 20% af!

VVN Zuidplas controleert daarom samen met de wijkagenten de komende weken op fietsverlichting. Fietsers met onjuiste verlichting of reflectiemateriaal worden aangesproken. Er wordt uitgelegd waarom correcte verlichting en reflectie zo belangrijk zijn. Deze controles zullen onder andere plaatsvinden bij sportverenigingen, winkelcentra, scholen en andere plaatsen waar veel fietsers passeren.

Tijdens deze controles wordt er voornamelijk gewaarschuwd door VVN en wijkagenten. Andere medewerkers van de politie kunnen tijdens deze periode natuurlijk gewoon boetes uitschrijven voor onjuiste verlichting. Fiets je met onjuist werkende verlichting? Dan kun je rekenen op een boete van 55 euro. Ontbrekend reflectiemateriaal levert een boete van 35 euro op. Dit is exclusief administratiekosten.

Juiste verlichting bestaat uit een goed zichtbaar wit of geel schijnend licht aan de voorzijde (dit mag niet knipperen!) en een goed zichtbaar rood schijnend licht aan de achterzijde (dit mag ook niet knipperen!). Verder dienen de banden of velgen te reflecteren, alsmede de trappers. Aan de achterzijde van de fiets moet een rode reflector zitten en aan de voorzijde mag een witte reflector gemonteerd zijn.