8.5 C
New York
zondag 28 april 2024

Knallend het jaar uit: wat mag en wat mag niet?

Over enkele dagen is het zover: dan gaan we van 2017 naar 2018. Om dat te vieren wordt vuurwerk afgestoken. Aan het afsteken van dat vuurwerk zijn diverse regels verbonden. In dit artikel sommen we de belangrijkste regels voor u op.

Vuurwerk kopen

Het kopen van vuurwerk mag alleen op donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 december. Vuurwerk is verdeeld in 3 categorieën. Afhankelijk van de categorie moet de koper tenminste 12, 16 of 18 jaar oud zijn.

Vuurwerk mag alleen gekocht worden bij vuurwerkwinkels met een vergunning. Het vuurwerk dat u in deze winkels koopt, moet voldoen aan wettelijke eisen. U kunt een legale vuurwerkwinkel herkennen aan een bordje met de tekst: ‘Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden’.

U mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren.

Vuurwerk afsteken

Vuurwerk mag alleen worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. De boete voor het afsteken van vuurwerk buiten deze tijden bedraagt € 100. En het vuurwerk wordt in beslag genomen.

Vuurwerkoverlast

Vuurwerk dat wordt afgestoken buiten de toegestane tijden kan voor overlast zorgen. Als u iemand vuurwerk buiten de toegestane tijden ziet afsteken kunt u de politie bellen op 0900-8844. Vermeld de locatie, geef door wat u ziet en beschrijf de daders.

Dit jaar kan vuurwerkoverlast ook via Facebook bij de politie worden gemeld. Op onderstaande datums en tijden worden meldingen via Facebook door de politie opgepakt:

Vrijdag 29 december: 10.00 – 22.00 uur
Zaterdag 30 december: 10.00 – 22.00 uur
Zondag 31 december: 10.00 – 18.00 uur

Buiten deze tijden kan met 0900-8844 gebeld worden.

Vernieling met vuurwerk

Ziet u dat vernielingen met vuurwerk worden gepleegd? Bel dan direct 112 en beschrijf de situatie zo volledig mogelijk. Als de daders door uw telefoontje kunnen worden gepakt draaien zij op voor de veroorzaakte schade en hoeft deze niet door de inwoners betaald te worden.

Als het mogelijk is en geen gevaar voor u oplevert kunt u foto’s of een filmpje van de situatie maken: daarmee heeft de politie meer bewijs tegen verdachten.

U kunt vernielingen natuurlijk ook anoniem melden: 0800-7000.

Vuurwerkvrije zones

Gemeentes kunnen vuurwerkvrije zones instellen. In deze zones is het verboden om vuurwerk af te steken. Denk hierbij aan de omgeving van een ziekenhuis, scholen of winkels. In de gemeente Zuidplas zijn geen vuurwerkvrije zones.

Toezicht en handhaving

Dit jaar gaat de gemeente samen met de politie het toezicht op o.a. vuurwerkoverlast en vernieling met vuurwerk stevig intensiveren: de gemeentelijke bikers zullen met de politie-bikers extra surveillances houden.

Illegale opslag van vuurwerk

Als u een vermoeden heeft dat ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen, maak hiervan dan melding bij de politie via 112 of anoniem via 0800-7000.

Advertentie