8.5 C
New York
zaterdag 24 juli 2021

Leen de Koning: Nieuwerkerk in 2017 te warm en te nat, meer dan 1.000 millimeter neerslag

Qua temperatuur is het jaar 2017 in Nieuwerkerk aan den IJssel warmer verlopen dan waar we volgens het gemiddelde recht op hebben. Ook is er meer neerslag gevallen. Op Oudejaarsdag ving weerman de Leen de Koning ruim 13 millimeter regen op, om op een totaal van één meter en één centimeter neerslag in 2017 uit te komen. Dit is zo’n tien procent boven het gemiddelde.

Aan de reeks van warme jaren kwam ook in 2017 geen eind. Het jaar sloot in stijl af met een record warme Oudejaarsdag. Op het 31 december werd het 13,1 graden in de weerhut van Leen de Koning. Gemiddeld was het jaar net iets warmer dan vorig jaar met een gemiddelde temperatuur van 11,8 graden. Leen de Koning meet zelf sinds 1983 alles wat met het weer te maken heeft in Nieuwerkerk aan den IJssel. In Rotterdam wordt sinds 1956 gemeten en staat het jaar 2017 in de top vier van warmste jaren. In de top tien staan inmiddels acht jaren uit deze eeuw.
Een paar maanden in 2017 waren gemiddeld te koud. Hieronder waren april, augustus en september. Juist vooral tijdens de zes weken zomervakantie was het te koud in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar. In oktober werden records gebroken en kwam in de herfstvakantie het kwik nog op ruim 24 graden. In de maand oktober was het gemiddeld 2,6 graden boven de temperatuur die normaal zou moeten zijn in die maand.

De klimaatverandering kwam ook dit jaar weer tot uiting in Nieuwerkerk. Er was sprake van veel meer dagen met harde wind en een aantal dagen met enorme plensbuien zorgde dit jaar op sommige plaatsen voor overlast. Onder andere de jaarlijkse Vlootschouw in september moest vanwege het weer worden afgelast. Ook Leen de Koning benadrukt dat we er rekening mee moeten houden dat we dagen met veel neerslag de komende jaren vaker mee zullen maken in het nieuwe klimaat.
Het complete jaaroverzicht met het lokale weer van 2017 staat op de website van de Leen de Koning. Klik dan rechtsboven op “Deze Maand-Jaar”.

Advertentiehttps://www.stzo.nl/

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
672VolgersVolg