8.5 C
New York
dinsdag 16 augustus 2022

Boktor oorzaak afbreken torenspits Moordrecht

De torenspits van de dorpskerk in Moordrecht is aangetast door de boktor. Dat is de oorzaak van de problemen die woensdag 3 januari ontstonden met het bovenste deel van de torenspits. Een medewerker van het gespecialiseerde bedrijf dat donderdag het afgebroken deel heeft geborgen heeft deze conclusie getrokken. Het stuk hout waar het bovenste deel van de spits op rustte is volledig verpulverd door de larven van de gevreesde kever. De aantasting met de boktor in combinatie met de harde wind werd de toren woensdagnacht te veel. Het bovenste deel van de torenspits is toen afgebroken en bleef bovenin hangen aan de kabel van de bliksemafleider. De haan is wel naar beneden gevallen en heeft daarbij het dak van de kerk beschadigd.

Een gespecialiseerd bedrijf heeft donderdagmorgen de losse onderdelen naar beneden gehaald. Daarbij bleek dat het bovenste houtwerk volledig is aangetast door de larven van de kevertjes. Hoever de aantasting door de boktor verder in de toren zit zal de komende tijd moeten blijken. Het bedrijf is nu het toch een kraan in de buurt heeft gelijk de kleinere torenspits gaan inspecteren. Na inspectie bleek dat deze niet is aangetast. Het dak van de kerk is weer waterdicht gemaakt.

De kosten van de problemen met de torenspits zijn voor de gemeente Zuidplas. De kerktoren is van oudsher namelijk in eigendom van de gemeente omdat deze in vroeger tijden bijvoorbeeld een functie had bij het alarmeren van inwoners bij branden en andere rampen. De gemeente heeft de afgelopen jaren geprobeerd om de torenspitsen in de verschillende dorpen te verkopen of over te dragen aan bijvoorbeeld de verschillende kerken. Dit is mede vanwege de kosten van het onderhoud niet gelukt. De gemeente wil nu laten onderzoeken of de snelle conclusie van het gespecialiseerde bedrijf klopt en om welke soort kever het precies gaat. Dan zal een plan gemaakt moeten worden voor herstel van de toren. De dorpskerk in Moordrecht is een Rijksmonument.

Torenspits Moordrecht stormschade

 

Advertentie