8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Enorme schade in de regio na zeer zware storm (video)

De zeer zware storm op donderdag 18 januari heeft een enorme schade veroorzaakt in de gemeente Zuidplas. Voor zover bekend is er geen sprake van ernstig letsel maar de schade aan gebouwen en bomen is aanzienlijk. De storm was tussen 9.00 en 11.00 uur op het hoogtepunt. Bij de hulpdiensten kwamen meer meldingen binnen dan die konden worden afgehandeld. De prioriteit lag bij zaken die acuut gevaar opleverden. Overigens heeft 112 diverse bellers die er niet door heen kwamen eerder op de dag, nog teruggebeld.

In Nieuwerkerk aan den IJssel is veel schade aan sportvoorzieningen. Naast de sporthal, die ontruimd moest worden vanwege een omgewaaide boom, is er veel schade aan het dak van het zwembad. De gemeente heeft laten weten dat de boom donderdagmiddag door een bedrijf van de sporthal wordt gehaald. De boom kwam bij de klimwand de sporthal binnen. De geschrokken kinderen konden de hal veilig verlaten. Verder is er veel schade aan de nieuwe reclameborden langs het hoofdveld van VV Nieuwerkerk. Ook de korfbalvereniging bij de Kleine Vink bleef niet gespaard. Naast reclameborden werd daar de dug-out omver geblazen. Aan de Schelde kwamen 11 dakpanelen van een appartementencomplex naar beneden waarbij het glas rond 100 meter ver lag. Hierbij liep 1 auto schade op.

In Zevenhuizen en Moerkapelle hebben verschillende agrarische bedrijven flinke schade opgelopen. Aan het Zuideinde in Zevenhuizen ging een deel van het dak van een stal de lucht in. De boer heeft zelf de weg tijdelijk afgesloten. In Moerkapelle aan de Julianastraat ontstond grote schade aan een bijgebouw van een kassencomplex. Hoeveel glasschade er aan de kassen is is nog niet bekend.

In Moordrecht kwamen honderden dakpannen naar beneden en zijn veel bomen omgewaaid. Ook is tijdens de storm een woonboot losgeslagen. De brandweer heeft hier hulp verleend en de woonboot weer vastgelegd. Bij IJsselcoatings dreigden 200 zonnepanelen naar beneden te komen. Aan de Lallemanstraat kwam het dak van een woning los. De gemeente heeft de omgeving afgesloten. Op de vierde tochtweg was een forse boom gevallen die vooral veel schade heeft gemaakt bij de uitrit van de woning.

Hornbach in Nieuwerkerk aan den IJssel ging dicht nadat de oliebollenkraam op de parkeerplaats omver geblazen dreigde te worden. Dit is uiteindelijk voorkomen door een heftruck tegen de kraam te zetten. Op de parkeerplaats woeien ook andere zaken weg waardoor het volgens een BHV’er te gevaarlijk werd. In het Hitlandbos tussen Capelle en Nieuwerkerk aan den IJssel zijn veel bomen omgewaaid of afgebroken. De Hitlandselaan werd volledig versperd door de omgewaaide bomen.

Op de A20 tussen Gouda en Moordrecht ontstonden veel problemen. Twee combinaties werden volledig omver geblazen. Andere vrachtwagen verloren hun dak op het stuk rijksweg. Aan het einde van de ochtend kon de rijbaan richting Gouda weer open voor het verkeer. De andere rijbaan blijft langer gesloten vanwege het bergen van de vrachtwagens. Dit is uitgesteld omdat het te gevaarlijk was. Een van de chauffeurs is door de brandweer bevrijd uit zijn cabine. De man is wel ongedeerd gebleven. Hij zat koffie te drinken tijdens het wachten op de hulpdiensten.

Onderstaand een video en een serie foto’s gemaakt van verschillende incidenten in de gemeente Zuidplas.

Schade bij VV Nieuwerkerk
Stormschade bij kassencomplex Julianastraat Moerkapelle
Brandweer bij los gewaaid dak Lallemanstraat Moordrecht
Woonboot is weer aan de kant vastgemaakt door brandweer
Een vrachtwagen dak op de A20 bij Moordrecht
Schade op de parkeerplaats van Hornbach
Omgewaaide boom op Hoofdweg Noord in Nieuwerkerk
Schade bij korfbalveld CKV Nieuwerkerk
Schade aan de parkzoomhal in Nieuwerkerk waar een boom naar binnen kwam
Omgewaaide reclame aanhanger in Nieuwerkerk aan den IJssel
Dak van vrachtwagen afgewaaid
Brandweer haalt chauffeur uit omgewaaide vrachtwagen
Hoogwerker brandweer inspecteert glasplaten aan de Schelde
Glazen dakpanelen gevallen aan de schelde
Grote conifeer tegen andere boom op Vijverzicht
Forse boom omgewaaid op vierde tochtweg in Moordrecht
Schade aan bomen in Hitland Noord, *(Foto van Linda van der Velden)
Advertentie