8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Gemeente heeft moeite met eigen regels APV over collecteren

De gemeente Zuidplas heeft moeite met haar eigen APV regels over het collecteren. Dit blijkt uit de antwoorden op schriftelijke vragen van de SP in Zuidplas. Leden van de Nieuwerkerkse Buurtapp wilden nu eens weten wat precies collecteren, werven van leden en verkopen was. Deze vraag werd onlangs actueel toen een collecte werd gelopen door vrijwilligers van het MS fonds. Dit gebeurde in de jaarlijkse collecteweek van het MS fonds zodat een vergunning verleend was. Meerdere keren kregen de collectanten een negatief antwoord omdat studenten als bijbaan even daarvoor actief waren om huis aan huis per tablet leden hadden geworven voor een ander goed doel. Voor dat andere goede doel was geen vergunning verleend.

Uit de antwoorden van het college van B&W is echter geen echt duidelijke visie te halen. De Buurtapp vindt dit best wel jammer. “Er staat in de antwoorden dat handhaven geen prioriteit heeft. Dat vinden we logisch maar waarom wordt er dan alsnog niet ingegrepen als de politie een keer wel tijd heeft om langs te komen en de betaalde collectanten heeft gesproken? Wij krijgen nu variërende terugkoppeling van politie als bijvoorbeeld: Ze hebben een landelijke vergunning, ja het mag, of deze hoeft geen vergunning. Welke allen niet kloppen. Kan politie dan ook gewoon eerlijk zijn naar inwoners? Bijvoorbeeld we hebben geen tijd, wij wisten niet dat vergunning nodig was etc “ licht Nynke Bosselaar van de Buurtapp Nieuwerkerk toe.
Wel trekt de Buurtapp de conclusie dat ook voor het werven van leden voor goede doelen of giften per tablet een vergunning nodig is. “Als de politie er niks mee doet, komen dan de handhavers van de gemeente in actie of doet Zuidplas er niks aan? We nodigen het college dan ook uit om een keer mee te gaan kijken als er een illegale collecte is, hoe dat gaat” aldus Bosselaar.

Volgens de gemeente moeten mensen zelf bepalen aan wie ze geld geven dus ook een taak voor inwoners om te controleren wie er in de kalender staat. Dat studenten geld verdienden met werven van leden en daarmee concurreren met vrijwilligers ziet het college niet als een probleem.

Advertentie