8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Gemeente draagt erfgoed over aan historische verenigingen

Wethouder Daan de Haas heeft op 31 januari diverse erfgoedstukken overgedragen aan de drie historische verenigingen die Zuidplas kent. Met de ontmanteling van het gemeentehuis zijn ook alle archieven geschoond en daar kwamen bijzondere items naar voren. Er zijn ook veel schilderijen, tekeningen en andere zaken die nu terug gaan naar de kunstenaar of waar in de toekomst een andere eigenaar voor gezocht gaat worden. Niet alles mag namelijk zomaar worden weggegeven of worden verkocht, kunstwerken die vanuit  Beeldende Kunstenaars Regeling komen gaan terug naar de kunstenaar tenzij deze afstand doet.

De historische verenigingen van Zevenhuizen-Moerkapelle, Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel mochten echter wel eerst de collectie bekijken en hebben hier hun collecties mee kunnen verrijken. Wethouder de Haas overhandigde vandaag aan de verenigingen dan ook symbolisch enkele bijzondere stukken. Maar ook nu bleek dat er weer kleine dingen tussen stonden . Evert Oosterwijk vond een koetsje van kruidnagel die waarschijnlijk door de Molukse gemeenschap ooit gegeven is.  Op de vraag wat er met het kunstwerk voor de deur gaat gebeuren was wethouder de Haas duidelijk : deze blijven staan net als het carillon.

Het gemeentehuis zelf is verder helemaal leeg en op diverse plekken zijn de eerste stappen tot ontmanteling al gestart. Heembouw gaat alles wat nog herbruikbaar is er uithalen en dit verkopen. Wethouder de Haas vertelde dat hier veel markt voor is en dat vaak na ontmanteling materialen zo door gaan naar ander project zonder opslag. De gemeente is formeel ook geen eigenaar meer van het gebouw zelf.

Letters van het oude Raadhuis
Kop en schotel met logo van Nieuwerkerk aan den IJssel
Koetsje van Kruidnagel
Diverse herinneringen aan Zevenhuizen en Moerkapelle
Spreekuurbord, maar niet bekend in welk dorp men de burgemeester kon spreken
Evert Oosterwijk en Marijke Edel met kandelaar met wapen van Moordrecht
Oud Zevenhuizen Moerkapelle krijgt het bedankcertificaat van de inwoners van Wageningen die in 1940 werden opgevangen
Lettters van het oude raadhuis aan de kerklaan worden overgedragen aan Adri Den Boer
Lege kamer van de burgemeester
Raadzaal al in ontmanteling
Kunstwerk voor gemeentehuis welke blijft staan

 

 

Advertentie