8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

EPJO: kinderen maken kennis met regels, gezag, respect en keuzes

(Jeugd)agenten van politieteam Waddinxveen-Zuidplas zijn op maandag 5 februari bij een van de basisscholen in Zevenhuizen op bezoek geweest. Er was geen melding, maar toch zijn ze de hele ochtend aan het werk geweest.

De politie kwam namelijk voor EPJO: het Educatief Programma Jongeren. Met dit programma benadert de politie kinderen van groep 8. Op deze leeftijd zijn de kinderen nog beïnvloedbaar. Het programma is gericht op misdaadpreventie en op het tegengaan van radicalisering.

De lessen zijn interactief, waarbij de kinderen o.a. een rollenspel spelen over ‘pikken, pesten en het maken van keuzes’. Vooral aan het onderdeel ‘maken van keuzes’ wordt door de agenten veel aandacht besteed. Na dit onderdeel vertelt een gastspreker over zijn geschiedenis of maken de kinderen, samen met een rapper, raps over deze onderwerpen. In Zevenhuizen was een ex-gedetineerde op bezoek, die vertelde dat zijn toekomst was verpest doordat hij vroeger verkeerde keuzes had gemaakt.

De politie geeft de lessen in wisselende samenstellingen, waarbij altijd een van de jeugdagentes aanwezig is. Meestal wordt zij bijgestaan door de wijkagent.

Alle basisscholen in Zuidplas hebben van de politie een uitnodiging gehad om zich op te geven voor de lessen.

Advertentie