8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Zuidplas wilde gang naar rechter over Knibbelweg-Oost voorkomen maar die komt nu wel dichterbij

De gemeente wil op korte termijn een gesprek met de provincie Zuid-Holland over de ontstane situatie rond het gebied Knibbelweg-Oost. Als daar niets uitkomt dan brengt Zuidplas alsnog het originele plan voor het gebied in procedure. Dat stelde Zuidplas wethouder Jan Hordijk dinsdagmiddag tijdens een persbijeenkomst met lokale en regionale media.

Wanneer Zuidplas met het plan doorgaat dan is de kans groot dat de provincie alsnog een streep zet door het plan zoals de provincie al eerder heeft aangekondigd. Dan rest Zuidplas niets meer dan een gang naar de rechter om als verschillende overheden tegen elkaar te procederen. Het gaat volgens burgemeester Gert-Jan Kats in deze zaak niet alleen om de financiële belangen van de gemeente Zuidplas en de betrokken ondernemer maar ook om de betrouwbaarheid van de provincie als mede overheid. Voor het ontstaan van de gemeente Zuidplas waren er al afspraken gemaakt en de provincie heeft de gemeente Zuidplas verplicht om gronden aan te kopen voor de ontwikkeling van het terrein. Alleen de gemeente Zuidplas al heeft voor zo’n 10 miljoen euro aan grond in het gebied tussen de Knibbelweg, de N219 en de Noordelijke Dwarsweg.

De provincie heeft maandag 19 februari een bestuursakkoord gesloten met VNO-NCW en de gemeenten Waddinxveen, Lansingerland en Zoetermeer. Zuidplas is uit dit akkoord gestapt omdat de buurgemeenten en de provincie niet akkoord zijn met het plan voor Knibbelweg Oost. Een eerder akkoord de afgelopen maanden met van Uden en VNO-NCW waarbij ook de provincie betrokken was is onlangs door de buurgemeenten en de provincie van tafel geveegd. Volgens de andere overheden moet Zuidplas achteraan in de rij en gaan gebieden langs de A12 in Waddinxveen, Lansingerland en Zoetermeer voor.

Volgens wethouder Rik van Woudenberg zijn de problemen van te veel bedrijventerreinen ontstaan doordat nu in een grotere regio wordt gekeken. In de omgeving van Gouda en Zuidplas is het aanbod redelijk in overeenstemming met de vraag. Het probleem met de onverkoopbare gronden in Zoetermeer en Lansingerland zou komen doordat de grond daar voor een te hoge marktwaarde wordt aangeboden.

 

Advertentie