8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

IJsvrij voor zwanenpaar

Maandagmorgen 26 februari werd de Goudse brandweer gewaarschuwd voor 2 vastgevroren zwanen. De dieren zaten vast in het ijs op een waterpartij in de wijk Westergouwe.

Bij aankomst van de brandweer bleek dat de zwanen inderdaad geen kant meer op konden, en er mogelijk al een tijd zaten. Een duiker van de brandweer is het water in gegaan en heeft het ijs rondom de zwanen gebroken. De bevrijde zwanen bleken enigszins verzwakt en vermoeid te zijn geraakt van hun pogingen om los te komen. Korte tijd na de bevrijding leken de beesten bijgekomen te zijn van hun ijselijke avontuur.

Vanwege de strenge vorst zet het ijs snel aan en kunnen watervogels verrast worden en in het ijs vast komen te zitten. Bij het aantreffen van vastgevroren watervogels kan telefonisch contact worden opgenomen met het Centrum voor Dierenhulpverlening in Gouda: 0182-529059.

Om te voorkomen dat de dierenambulance (en brandweer) er onnodig op uit hoeft te trekken, geeft dierenambulance Leiden de volgende tips:

  • Spartelt de vogel maar komt hij niet van zijn plaats? Een vogel die echt vastzit, zal meestal zichtbaar spartelen om los te komen.
  • Als u vermoedt dat een vogel vastgevroren is, kunt eerst wat voer strooien in de buurt van de vogel, om te zien of de vogel in actie komt.
  • Zelfs dan kan het nog zijn dat de vogel geen reactie vertoont, maar niet vastgevroren zit. U kunt het beste na enkele tijd kijken of de vogel nog steeds op dezelfde plek zit.

Als u na deze punten zeker bent dat de vogel vastgevroren is, kunt u de dierenambulance bellen.

Mocht u bij een vastgevroren vogel op de plek kunnen komen en zelf actie willen ondernemen, houd u dan hier rekening mee:

  • Denk in de eerste plaats om uw eigen veiligheid.
  • Dek een vastgevroren vogel af met een doek of jas, om de stress voor het dier zoveel mogelijk te beperken.
  • Trek een vastgevroren vogel nooit los, maar hak voorzichtig het ijs ruim rondom de poten los en neem de vogel met ijs en al mee.
  • Zet de vogel op een rustige onverwarmde plek (nooit bij de kachel)
  • Breng de vogel naar het vogelasiel of bel de dierenambulance.

Advertentie