8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Molenroeden via Belgisch uitstapje terug als kunstwerk in Moerkapelle

Op woensdag 7 maart 2018 hebben burgemeester Gert Jan Kats en wethouder Jan Hordijk een kunstwerk onthuld in de wijk Jonge Veenen in Moerkapelle. De basis van het kunstwerk zijn twee oude molenroeden van molen nr 5 (de Oorsprong) aan de Rottedijk welke in 1907 werden ingebouwd.  Achttien jaar later worden de molenroeden met de hoofdas weer verwijderd om gebruik te gaan worden voor de molen Nieuw Leven in het Vlaamse Leut.

In 1995 worden de molenroeden afgekeurd en van de molen afgehaald. De roeden worden wel opgeslagen en door een tip van molenkenner Johan Bakker uit Moerkapelle komt het gemeentebestuur erachter en gaat achter de roeden aan. In 2017 schenkt het schepencollege van Maasmechelen (waar Leut inmiddels onder valt) het aan Zuidplas in een ceremoniële overdracht. Het molenroeden project heeft weliswaar veel waarde, maar kost de gemeente Zuidplas geen geld. Wethouder Jan Hordijk toont zich hiermee in zijn nopjes. “Dankzij een vijftal sponsors hebben we geen uitgaven aan dit mooie project. VAAGS Molenwerken, Ottevanger Milling Engineers en Vosplan Vastgoedontwikkeling betalen ieder een derde van de kosten voor de reparatie van de molenroeden. Kandt rekent niks voor de tijdelijke opslag en het maken van de verbindende constructies. En Van der Spek & Zn doet het benodigde grondwerk voor de uiteindelijke plaatsing van het kunstwerk gratis”

Bij de onthulling van het kunstwerk waren de bewoners van de wijk uitgenodigd voor een wijklunch en vanuit Maasmechelen waren 3 schepenen (wethouders) aanwezig. Eerst werd onder leiding van wethouder Hordijk het kunstwerk onthuld en daarna wordt er, na de gebruikelijke speeches, ook de plaquette onthuld door burgemeester Kats, kinderburgemeester Quinty Kalmeijer en schepen Erik Ver Berne van Maasmechelen. De schepenen kregen een mooi aandenken en zowel burgemeester Kats als wethouder Hordijk werden verrast met een aantal Vlaamse bieren.

Loco burgemeester van Maasmechelen Erik Ver Berne
Schepen Erik Kortleven van Maasmechelen geeft een toespraak
Ook wethouder Hordijk spreekt de aanwezigen toe

 

Wethouder Hordijk geeft het startsein tot onthullen kunstwerk
Onthulling waarbij ballonnen in de Vlaamse driekleur worden opgelaten.
Het kunstwerk in de Jonge Veenen
Onthulling van de plaquette
Vlaams bier voor burgemeester Kats en wethouder Hordijk, uitgereikt door schepenen Marleen Kortleven van Maasmechelen en Erik Ver Berne

 

De schepenen van Maasmechelen krijgen een herinnering van Zuidplas
Kado voor de schepenen van Maasmechelen

Plaquette met de geschiedenis
Molen Nieuw Leven in Leut, Maasmechelen (foto Paul Hermans – Eigen werk, Wikipedia)
Advertentie