Vrijwilligers en politici erg actief op NL-DOET dagen (video)

Vrijdag 9 en zaterdag 10 maart stonden in het teken van NL-Doet.  NL-Doet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. De organisatie en de bijdragen komen van het Oranjefonds. In de gemeente Zuidplas waren er 17 klussen aangemeld verdeeld over de twee dagen.Traditioneel deed het college van B&W mee en hebben de ouderen in Beth San in Moerkapelle vermaakt.

Een van de meest bijzondere klussen op vrijdag was toch wel het nummeren van stukken van het historische vereniging in Moordrecht. De aanwezigen kregen een korte cursus hoe ze het beste het nummer konden aanbrengen op zo’n manier dat als het tentoongesteld wordt, men het nummer niet kan zien. Eerst wordt er een laag vernis aangebracht die daarna met een föhn wordt droog gemaakt. Daarna wordt er met een kroontjespen het nummer aangebracht. Ook deze inkt wordt met een föhn drooggemaakt waarna een laag vernis over de nummers wordt aangebracht. Het nummer moet kloppen met het nummer dat op het label staat en dit wordt in de computer ingevoerd. Bij deze activiteit kwamen 7 vrijwilligers helpen.

Op zaterdag waren er veel buitenklussen en gelukkig werkte het weer mee. Maar liefst 40 vrijwilligers hielpen mee om het gebied van de Hennipgaarde in Zevenhuizen schoon te maken waarbij ook Welzijn Zuidplas een handje kwam helpen. Met de aankomende verkiezingen waren ook de politieke partijen extra actief vandaag en kreeg de klus in de Hennipgaarde ondersteuning van D66.  In Zevenhuizen werd in het centrum de basis gemaakt voor een insectenhotel die later ook in de Hennipgaarde zal gaan komen.

In Moordrecht waren er ook activiteiten voor de bijen, in de Stinzentuin die wordt beheerd door de milieuvereniging Zuidplas, werden voedsel- en nestgelegenheiden gemaakt. Wijkcentrum de Kroon had zich in eerste instantie ook aangemeld maar omdat de tuin later werd opgeleverd door de vorst kon deze activiteit (nog) niet doorgaan. Binnenkort komt hier een nieuwe datum voor.

In Nieuwerkerk werden ook diverse politici gespot:  zo was de VVD aan het helpen bij speeltuin de IJsselkids waar de vrijwilligers druk bezig waren om de speeltuin weer klaar te maken voor het nieuwe seizoen waarin de speeltuin haar 10 jarig jubileum viert. Het CDA had haar krachten verdeeld over voetbal en scouting. Bij waterscouting de IJssel werd er hard gewerkt aan zowel het gebouw als ook aan het terrein Terwijl de welpen waterflessen heel hoog lanceerden werd er hard gewerkt door vrijwilligers en politici.

Zie hieronder de video die Gouwe IJssel Nieuws maakte:

Moordrecht oudheidkamer : dit stuk heeft nu nog label maar krijgt straks nummer
Moordrecht oudheidkamer : stukken secuur nummeren
Moordrecht oudheidkamer : stukken secuur nummeren
Moordrecht oudheidkamer : stukken secuur nummeren
Waterscouting de IJssel ; Wim Janse en op achtergrond Jurian Hennip van het CDA helpen mee takken te verslepen
Speeltuin IJsselkids : wijze mannen kijken hoe het beste de trampoline kwam worden gerepareerd
Speeltuin IJsselkids : stoelen schoonmaken
Waterscouting de IJssel : Deuren schoonmaken voor verfbeurt
Waterscouting de IJssel ; Wilgen snoeien