8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

VVD en CU-SGP gaan samen opzoek naar derde coalitiepartner in Zuidplas

De VVD en CU-SGP gaan in Zuidplas samen opzoek naar een derde coalitiepartner. Dat is het resultaat van een tweede overleg waarbij alle partijen die in de gemeenteraad zitten vertegenwoordigd waren. De VVD en CU-SGP hebben met samen dertien zetels net geen meerderheid in de gemeenteraad. Hiervoor zijn veertien zetels nodig.Alle partijen hebben op uitnodiging van de VVD nu twee keer met elkaar gesproken. Zaterdag 24 maart werd een eerste bespreking gehouden waarna zaterdag 31 maart een tweede bespreking werd gehouden. Tijdens deze tweede bijeenkomst hebben de twee partijen aangegeven samen een stevige basis te hebben gevonden voor samenwerking. De komende week gaan zij samen het gesprek aan met alle andere partijen afzonderlijk. De gesprekken met de diverse fracties staan gepland voor woensdag 4 en donderdag 5 april. Uiterlijk zaterdag 7 april wil men dan bekend maken welke partijen gaan door onderhandelen om tot een coalitie akkoord te komen.

Door de recente verkiezingsuitslag hebben de partijen die de afgelopen vier jaar samen een coalitie vormden geen meerderheid meer. Ook zijn er altijd minimaal drie partijen nodig om tot een coalitie te komen. De grootste driepartijen meerderheid kan gevormd worden door een samenwerking tussen VVD, CU-SGP en het CDA. Maar alle andere partijen kunnen de combinatie van VVD en CU-SGP ook aan een (krappe) meerderheid helpen. In theorie is het ook mogelijk dat er in Zuidplas weer een complete oppositie-coalitie ruil plaats vindt. Bij de vorige coalitievorming in Zuidplas is dit ook gebeurd. Dit scenario lijkt volgens de huidige stand van zake niet waarschijnlijk.

Advertentie