8.5 C
New York
donderdag 28 maart 2024

Dalingen maar ook stijgingen in de misdaadcijfers in Zuidplas

De misdaadcijfers in Zuidplas zijn de afgelopen periode op sommige vlakken gestegen maar op andere vlakken ook gedaald, zo bleek vanmorgen uit de laatste gegevens die bekend werden gemaakt tijdens de persconferentie van de gemeente over de veiligheid. Het aantal woninginbraken is sterk afgenomen terwijl diefstal van en uit motorvoertuigen een stijging laat zien.

Vanmorgen maakten teamchef van politie Waddinxveen-Zuidplas Peter Wijnen en burgemeester Gert Jan Kats bekend, dat het aantal woninginbraken  in Zuidplas gedaald is van 26 naar 17 stuks. Het betreft hier de periode van januari tot en met maart van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.  Van de 17 incidenten in dit jaar waren er 6 pogingen tot inbraak en 11  voltooide inbraken.

Helaas is er in de cijfers met betrekking tot inbraken in en diefstal van motorvoertuigen een stijging te zien in dezelfde periode.  Waar er vorig jaar nog 24 incidenten waren, waren dat er dit jaar 30.  De meeste auto-inbraken hebben plaatsgevonden in Nieuwerkerk aan den IJssel waar in het weekend van 4 en 5 februari maar liefst 7 inbraken plaats vonden.

In het aantal meldingen voor jeugdoverlast is ook een duidelijke daling te zien, in het begin van 2017 werden er 42 meldingen gedaan terwijl men nu maar 33 keer aan de bel trok. Volgens Burgemeester Kats is er in Zuidplas gelukkig geen structureel probleem met jongeren op straat die voor overlast zouden zorgen.

Het aantal bedrijfsinbraken in Zuidplas is ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar bijna gelijk gebleven. Vorig jaar waren er 18 incidenten ten opzichte van 17 in dit jaar tot nu aan toe. De meeste bedrijfsinbraken vinden plaats in Nieuwerkerk aan den IJssel. De misdaadcijfers laten een klein piek zien in maart, toen er bij een bedrijf in Zuidplas tegelijkertijd vijf jassen zijn ontvreemd. Door dat de betrokkenen afzonderlijk aangifte hebben gedaan schieten de cijfers omhoog, echter betreft het hier één incident. Er is in dit geval overigens zicht op een verdachte die vermoedelijk  op korte termijn aangehouden zal worden.

Straatroven hebben er in Zuidplas de laatste drie maanden gelukkig niet plaatsgevonden, ook vorig jaar niet in dezelfde periode.  Helaas was er wel sprake van een overval, zowel vorig jaar als dit jaar.  Op 14 maart 2018  werd er rond 13:30 een overval gepleegd op de MCD supermarkt aan de Kerklaan in Nieuwerkerk.  Een man deed een greep in de kassa en ging er vandoor met €890,-.  Later bleek dat hij drie kwartier voor dit incident ook geld had ontvreemd bij een supermarkt in Zoeterwoude. De week ervoor had hij hetzelfde ook al gedaan bij de MCD supermarkt in Gouda. Door intensief speurwerk van de politie van het team Waddinxveen-Zuidplas en van de politie uit Capelle aan den IJssel kwam de verdachte snel in beelden kon hij twee weken na de overval aangehouden worden.

overval mcd

 

De laatste weken was er sprake van twee voertuigbranden in Zuidplas. In Moerkapelle ging een bestelbus in vlammen op terwijl de brandweer in Nieuwerkerk zich op 31 maart bezig moest houden met een personenauto aan de Kleinpolderlaan.  Volgens Burgemeester Kats is er geen verband tussen beide branden. Bij de brand in Nieuwerkerk was er sprake van dat het kenteken van het uitgebrande voertuig  niet zou voorkomen in het RDW-register.  Dit blijkt het geval, echter zijn er geen aanwijzingen dat het voertuig gebruikt zou zijn bij criminele activiteiten. Het voertuig is vermoedelijk gewoon gedumpt omdat men er vanaf wilde.

 

Advertentie