8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Gemeente Zuidplas gaat extra pijlen richten op drugscriminalitieit.

De gemeente Zuidplas gaat de komende tijd fors extra inzetten op het voorkomen en nog verder verminderen van drugscriminaliteit in de gemeente. Dit maakten burgemeester Gert-Jan Kats en teamchef van politie Waddinxveen-Zuidplas Peter Wijnen vrijdagmorgen bekend. Momenteel wordt onderzocht welke aanvullende maatregelen de gemeente kan en mag nemen om handel in drugs te ontmoedigen dan wel een halt toe te roepen.

Gemeente  en politie hebben nu al diverse mogelijkheden om het drugshandelaren en wiettelers zo moeilijk mogelijk te maken.  Zo zijn er in het afgelopen jaar 5 panden waar wietplantages zijn aangetroffen op last van de burgemeester gesloten. Het betrof hier vier bedrijfspanden en één woning. De gemeente gaat zich voortaan voor zover juridisch mogelijk richten op het volledig ontmoedigen van drugshandel. Zo zal er bij het aantreffen van een wietplantage niet alleen worden overgegaan op sluiting van het betreffende pand, maar zal bijvoorbeeld ook de eventuele hypotheekverstrekker van het pand worden geïnformeerd. In vrijwel de meeste gevallen zal een bank dan overgaan tot beëindiging van de hypotheekovereenkomst. In geval van een huurwoning zal de woningbouwvereniging ook direct de huurovereenkomst opzeggen. Hiernaast wordt uiteraard de complete inhoud van de plantage in beslag genomen en de planten vernietigd. Alle maatregelen zullen er volledig op gericht zijn om het bedrijven van drugshandel dan wel het hebben van een wietplantage zo onaantrekkelijk mogelijk te maken.

Binnenkort zal de gemeente Zuidplas in overleg gaan treden met meerdere partijen welke betrokken zijn met de verhuur en verkoop van panden in de gemeente. Hierbij zal men de betrokken partijen extra voorlichting gaan geven over de eventuele gevolgen van het constateren van drugshandel in een pand en de signalen waar men eventueel op zou kunnen letten.  Verhuurders of eigenaren kunnen grote financiële schade oplopen door fysieke schade aan of verplichte sluiting van het pand en kunnen eventueel gerechtelijk vervolgd worden indien men zelf ook betrokken blijkt te zijn bij de drugshandel.

Ook woningbouwverenigingen en de gemeentelijke opsporingsambtenaren zullen meer betrokken worden bij het voorkomen dan wel beëindigen van drugshandel.  Ook zij zullen extra informatie  krijgen over het herkennen van mogelijke drugsoverlast. Wietplantages kunnen een groot gevaar opleveren voor de omgeving, een aanzienlijk deel van de woningbranden in Nederland ontstaat door kortsluiting of oververhitting in plantages, waar de stroom vaak illegaal voor wordt afgetapt.

Alle maatregelen die de gemeente en de politie nemen, zijn er op gericht om de verleiding bij potentiële drugshandelaren die overwegen om de handel in te gaan zo veel mogelijk weg te nemen. De bedoeling is om heel duidelijk te maken dat misdaad in Zuidplas zeker niet loont en dat men er niet ongestraft mee weg komt.

woning verzegeld

woning verzegeld

Advertentie