8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Gemeente vergeet BTW gehandicapten parkeerkaart door te berekenen        

De gemeente Zuidplas is jarenlang vergeten BTW aan aanvragers van een invaliden parkeerkaart te vragen. Per 1 januari 2018 is dit nu wel het geval en daarom zijn de kosten fors hoger. Dat blijkt uit antwoorden van het college van B&W op vragen van VVD raadslid Jan Ambachtsheer. Die stelde dat er sprake is van een buitensporige verhoging, iets wat het college onderschrijft maar is ook van mening dat inwoners jarenlang te weinig hebben betaald.

De gemeente brengt bij een aanvraag van een parkeerkaart 50% van de keuringskosten in rekening om zo een drempel op te werpen. “In het verleden werd namelijk gezien dat veel mensen een aanvraag indienden om te proberen of er een toekenning uit zou komen. Dit resulteerde in hoge keuringskosten voor de gemeente en veel afwijzingen van de aanvragen” staat in de antwoorden terug te lezen. Over die helft van de keuringskosten werd geen BTW geheven naar de aanvrager terwijl de gemeente dat niet terugkrijgt. Gemeenten krijgen in veel gevallen, net als een bedrijf, de BTW terug maar dat is in dit geval uitgesloten.

Hoeveel geld de gemeente is vergeten door te berekenen is niet bekend maar voor de aanvragers was het schrikken. De gemeente schrijft in de beantwoording :  “Het college kan zich voorstellen dat dit een forse toename van de kosten voor de aanvrager is. Echter, het is slechts een herstel van een verkeerde uitvoering in het verleden”. Als een kaart is verleend is deze vijf jaar geldig en bij verlenging is er ook een medisch onderzoek vanaf een bureau, ook deze kosten worden nu met BTW belast. Naast de BTW waren ook de kosten van de keuring en de leges met 2% verhoogd als jaarlijkse indexatie.

Advertentie