8.5 C
New York
zondag 17 januari 2021

Streekarchief haalt beeldmateriaal van internet af door uitspraak

Het Streekarchief Midden Holland (waar Zuidplas ook onder valt) haalt vanaf 15 mei heel veel oude ansichtkaarten en foto’s van het internet af. Aan het online publiceren van deze foto’s blijken grote auteursrechtelijke risico’s te kleven. Erfgoed Leiden verloor onlangs een rechtszaak over het online publiceren van anonieme prentbriefkaarten uit het begin van de 20e eeuw.

Het streekarchief doet altijd onderzoek om rechthebbenden op te sporen en afspraken met hen te maken voordat ze afbeeldingen op internet publiceren. In het geval van oude prentbriefkaarten is meestal niet bekend wie de maker is van de foto op de kaart, en maar een enkele keer wie de uitgever is. Auteursrechten van uitgeverijen vervallen na 70 jaar; auteursrechten van makers echter pas 70 jaar na de dood van de maker. Archiefinstellingen verkeerden daarom in de veronderstelling dat zij anonieme prentbriefkaarten ouder dan 70 jaar in hun beeldbanken mochten publiceren. Met de uitspraak van de rechter, lijkt dat dat toch niet zo is. De foto’s blijven wel te bekijken in het depot van het archief aan Klein Amerika in Gouda.

Het is niet toegestaan zomaar foto’s of tekst over te nemen. Ook foto’s of tekst op internet vallen onder het auteursrecht. Delen van een bericht via de methodiek van Facebook is wel toegestaan. Het excuus dat het op facebook staat en het dan maar kopieeren en plakken is ook een overtreding van het auteursrecht.

Foto : site van streekarchief zonder foto’s


Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg