8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Zuidplas houdt ruim 4,3 miljoen euro over in 2017

De gemeente Zuidplas heeft het jaar 2017 afgesloten met een positief resultaat van 4.328.000 euro. Dat staat in de jaarrekening over 2017 die vrijdag 15 juni naar de gemeenteraad is gestuurd. Volgens de begroting was er gerekend op een overschot van een half miljoen. Het grote overschot komt voort uit veel verschillende posten. Hieronder zijn zorg voor volwassenen en veel meer inkomsten uit leges voor bouwvergunningen. Daarnaast worden in de jaarrekening verschillende spaarpotten aangepast. Hierdoor is het daadwerkelijke netto overschot 1,8 miljoen euro. Groot zorgpunt over 2017 blijven de kosten voor de jeugdhulp (vroeger jeugdzorg genaamd). Hier is het bedrag dat de overheid beschikbaar stelt niet voldoende om de hulpvraag te voldoen. De gemeente legt hier nu net als eerder bedrag van 400.000 euro uit de eigen middelen bij.

Een eerdere wetswijziging in de wet BBV (die voorschrijft hoe gemeenten hun administratie moeten doen) zorgt er voor dat er 1.1 miljoen vrijvalt. De gemeente had een fonds ingesteld voor bovenwijkse voorzieningen zonder dat daar ook een plan bij was. Een flink deel van dit geld is bijeengebracht door bedrijven en instanties die plannen willen ontwikkelen of hebben ontwikkeld. Zij betalen dan een bedrag voor voorzieningen die de gemeente nog moet aanleggen. Dat is volgens de nieuwe wet niet toegestaan als er nog geen plan voor is. Om toch in de toekomst te zorgen voor groen, wegen, scholen voor nieuwe wijken komt er nu een reserve Bovenwijkse voorzieningen. Omdat er veel bouwprojecten versneld worden uitgevoerd is het bedrag aan leges voor bouwvergunningen ook veel hoger, 614.000 euro.
Op de volwassenenzorg is een bedrag over van 750.000 euro. Het eerdere gereserveerde bedrag van 778.000 euro voor eventuele tekorten op de WMO in 2015 en 2016 is niet gebruikt en valt nu vrij. Voor jeugdzorg en hogere kosten voor bijstandsuitkeringen is er wel een groot tekort van 828.000 euro.
De gemeente gaat niet het hele saldo in de schatkist van wethouder de Haas stoppen. Slechts € 1.861.000 euro gaat naar de algemene reserve. Om de tekorten op het gebied van Jeugdhulp en eventuele andere zorg tegenvallers te blijven opvangen wordt er €1.500.000 in de reserve sociaal domein gestort en krijgt de reserve bovenwijkse voorzieningen het bedrag van € 967.000, vermeerderd met een overboeking van € 147.000 uit de algemene reserve waar de gemeenteraad al eerder toestemming voor had gegeven.

Na de grote financiële problemen van de gemeente Zuidplas tijdens de economische crisis aan het begin van dit decennium is het overschot wat nu geboekt kan worden een grote opsteker. Hierdoor staat de gemeente er nu financieel veel beter voor dan in de eerste jaren na de fusie. De risico’s op het bezit van bouwgrond zijn ook kleiner geworden en de diverse spaarvarkens van de gemeente zijn in 2017 flink dikker geworden. De goede cijfers in 2017 bieden geen garantie voor de toekomst. Vooral door de afschaffing van de precariobelasting de komende jaren zal Zuidplas opzoek moeten naar een oplossing voor een gat in de begroting van meer dan 1 miljoen euro. Op dinsdag 10 juli vergadert de gemeenteraad over de jaarstukken en het perspectief van de gemeente Zuidplas.

Advertentie