8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Paspoorten en ID kaarten met productiefouten in omloop

De gemeenten Zuidplas en Waddinxveen hebben vandaag bekend gemaakt dat er paspoorten en ID kaarten in omloop zijn waarbij er een productiefout is gemaakt. Hierdoor is mogelijk dat een van de 23 elektronische echtheidskenmerken niet werkt. Dit heeft geen effect op de geldigheid. Paspoorten en identiteitskaarten zijn gewoon geldig, zelfs als het echtheidskenmerk niet naar behoren werkt. De gemeenten benadrukken dat het reisdocument gewoon gebruik kan worden, zelfs met de productiefout.

De foutieve bescheiden zijn aan inwoners geleverd in de  periode tussen april 2018 tot en met juni 2018. In Zuidplas ontvangen de betrokkenen een persoonlijke brief. Mocht het reisdocument een fout hebben  dan wordt deze kosteloos vervangen. Het aanvragen van een nieuw document gaat op afspraak. Deze afspraak kan gemaakt worden via www.zuidplas.nl/afspraakmaken. Mocht het probleem zich voordoen doordat bijvoorbeeld een elektronische gate niet opent, dan kunt u altijd naar de reguliere grenscontrole gaan. Zowel de Koninklijke Marechaussee als de buitenlandse grensbewakingsautoriteiten zijn ervan op de hoogte gesteld dat de foutmelding kan optreden.

De controle of er problemen met het reisdocument kunnen zelf gecontroleerd worden door de app ‘BZK-ID‘ te downloaden (alleen voor Android gebruikers). Indien men deze controle niet kan doen, dan kunt u langskomen bij de gemeente. Het is nog niet bekend of de gemeente dan de nodige nieuwe foto’s gaat vergoeden indien het reisdocument vervangen moet worden, deze vraag staat wel uit. Meer informatie staat op de site van de rijksoverheid.

Advertentie