8.5 C
New York
woensdag 20 januari 2021

Aan drinkwater voorlopig nog geen gebrek in onze regio

De beide waterleidingbedrijven in onze regio voorzien nog geen gebrek aan water in onze regio. Dat vertellen de woordvoerders van Dunea en Oasen aan Gouwe IJssel Nieuws op de vraag of er tekort aan drinkwater is.  Bij Oasen (Moordrecht, Waddinxveen en Westergouwe) heeft men niet te maken met een tekort aan water. “Het verbruik in ons gebied is wel flink hoger dan normaal (zo rond de 20% hoger), maar onze zuiveringsstations en leidingnet kunnen dat goed aan. We gebruiken voornamelijk oevergrondwater als bron voor het maken van drinkwater. Dat is een bron die voortdurend wordt aangevuld en dus niet ‘op’ raakt” legt woordvoerster Claudia van der Haar uit.

Dunea (Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen, Moerkapelle en Nesselande) reageert via woordvoerster Sandra Zittersteijn “Nee wij hebben geen tekort aan water. Zo lang de rivier de Maas voldoende water heeft, en dat heeft het omdat het in Frankrijk regent, kunnen wij vanuit de Afgedamde Maas water innemen en dit transporteren naar de duinen tussen Katwijk en Monster. Van dit voorgezuiverde rivierwater en de aanwezige voorraad zoetwater (regenwater) maken wij kraanwater”.

Op de vraag of de beiden waterbedrijven 3 tips hebben voor klanten om zuinig met water om te gaan reageert Oasen ”We hebben geen oproep aan haar klanten gestuurd om te minderen met het waterverbruik, omdat we merken dat we de vraag goed aan kunnen. Wel is het belangrijk om verstandig om te gaan met het kraanwater, dat is echter heel het jaar zo en nu niet anders dan normaal. Geniet dus van het water, maar verspil het niet. Dat gaat dan over het dichtdoen van de kraan tijdens tandenpoetsen, bewust de kleine en grote spoelknop op de wc te gebruiken en niet overdreven lang onder de douche te staan”.

Dunea heeft ook een paar tips voor haar klanten:” Om water te besparen zeg ik, geef de planten water met een gieter, was je auto nu niet met kraanwater, besproei het gras nu niet, laat het met rust. Maar drink wel voldoende kraanwater hoor! Mocht er binnenkort een goede bui vallen, dan hersteld de natuur zich weer. De natuur is wat dat betreft heel flexibel en veerkrachtig” aldus de woordvoerster.

Dunea heeft nog een tip; “Mensen gaan nu op vakantie, daardoor staat het water in de leidingen langere tijd stil. Het is daarom aan te raden dat als mensen terugkomen van vakantie om de kranen even goed door te spoelen. Maar vang dit water dan wel op, want hiermee kan je dan toch weer mooi de planten water geven”. Oasen heeft op haar website twee artikelen staan over de droogte, over hoog water verbruik en over dat het leidingennet het piekverbruik aan kan.


Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg