8.5 C
New York
zondag 28 april 2024

Nationaal hitteplan actief, ook in Zuidplas

Sinds maandag 23 juli heeft het RIVM het nationale hitteplan actief gemaakt. Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan snel verbranden.

Weerman Leen de Koning uit Nieuwerkerk snapt dit heel goed en verwacht “neerslag vrijwel uitgesloten tot komend weekend, In de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdagochtend is de kans op enkele buien vrij groot. Tijdelijk wordt het dan iets minder warm. Op langere termijn lijkt de zomer echter nog steeds stevig in het zadel te blijven”.

Het KNMI heeft code geel afgegeven. Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar waarden rond de 30 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht.  Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken. De GGD Midden Holland heeft diverse tips op haar website staan:

In Zuidplas leidt de hitte tot nu toe niet echt tot problemen. Het buitenbad van het Polderbad is overdag open en op de stranden rond de Zevenhuizerplas is het druk. De gemeente is ondertussen druk met het nathouden van de brug over de Hennipsloot in de dorpsstraat in Zevenhuizen en de Francoisbrug in Nieuwerkerk zodat deze open kunnen blijven gaan indien nodig. De sportvelden van gras zoals bijvoorbeeld in Nieuwerkerk worden in de ochtend nat gehouden en daar waar mogelijk worden plantsoenen met water nat gehouden. Speeltuin de IJsselkids heeft haar deuren tijdens de warme middag gesloten, wel is er een avondopening van 1800 tot 2100 uur.

Advertentie