8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Noodplan zorgt voor vers zoet water in de Hollandsche IJssel

Door vers water uit het Amsterdam-Rijnkanaal en het hogerop gelegen deel van de Lek te halen moet de verzilting van de Hollandsche IJssel en wateren zoals de ringvaart worden tegen gegaan. Vanaf 24 juli is het noodplan hiervoor in werking getreden. De afgelopen weken steeg het chloride gehalte in het water door de droogte. Normaal kan het Rijnwater het zoute zee water tegenhouden bij de Willemsbrug. Door de mindere aanvoer op de Rijn is dit nu echter niet het geval. Als het waterschap geen water meer kan doorvoeren naar het achterland zakt het grondwater waardoor gewassen en komen huizen met houten palen droog te staan met paalrot als gevolg. Daarom is het belangrijk dat water doorgevoerd blijft worden. Door het noodplan, de KWA, zal dit nu wel kunnen gaan gebeuren en wordt zoet water van elders aangevoerd.

Vanuit Utrecht wordt er water gepompt uit het Amsterdam Rijnkanaal naar naar de Leidsche Rijn die via de enkele en dubbele Wiericke bij de Hollandsche IJssel uitkomen. Door deze actie is er een tijdelijk vaarverbod op de Leidsche en oude Rijn. Door de extra stroming is er ook een zwemverbod in de regio. De andere route is via Nieuwegein en IJsselstein vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Hollandsche IJssel. De derde route is vanaf gemaal Koekoek bij Lopik water vanaf de Lek door te voeren naar gemaal de Keulevaart bij Haastrecht in de Hollandsche IJssel.

Er zijn voor het hoogheemraadschap twee belangrijke water inlaat plekken om het achterland van water te voorzien. De eerste, het Boerengat in Rotterdam is al eerder gesloten en met dit noodplan kan men het zoete water via de oude Rijn via Leiden naar het Rijn Schie Kanaal alsnog zoet water brengen naar Rotterdamse achterland brengen via de Bergsluis. Door het noodplan kan ook de ringvaart van de Zuidplaspolder weer vers zoet water krijgen via de Snelle Sluis. Hoe lang deze maatregel nog gaat duren is niet bekend. Zout water kan voor grote problemen zorgen voor bijvoorbeeld agrariërs die hun akkers dan niet meer kunnen beregenen en gewassen of dieren niet kunnen leven met zout water.

Meer informatie over het Kleinschalige Wateraanvoervoorziening kunt u lezen op de site van het Hoogheemraadschap of zoals uitgelegd in het onderstaande filmpje.

Advertentie