Onbekenden aan de deur? Wees bedacht op een babbeltruc!

De afgelopen weken worden (oudere) inwoners van Waddinxveen en Zuidplas geconfronteerd met babbeltrucs. Hierbij proberen kwaadwillenden de aandacht van een bewoner af te leiden, waardoor handlangers het huis ongestoord kunnen doorzoeken en goederen kunnen stelen.

De politie van team Waddinxveen-Zuidplas roept inwoners van Waddinxveen en Zuidplas op om alert te zijn op deze laffe vorm van diefstal, dit naar aanleiding van enkele recente voorvallen.

Bij een van de gevallen doen de daders zich voor als medewerker van een bedrijf. In sommige gevallen dragen ze ook bedrijfskleding. Ze vertellen dat ze binnenshuis iets moeten doen. Eenmaal binnen leidt een van de daders de bewoner af, terwijl de andere(n) op zoek gaan naar waardevolle spullen. Dit gaat vaak zo snel en geraffineerd, dat een slachtoffer pas veel later doorheeft wat gebeurd is.

Dat de daders erg vindingrijk zijn blijkt wel uit het volgende voorval. De dader belt aan bij de (oudere) bewoner en vertelt, dat hij gestuurd is door de gemeente. Hij zou de opdracht hebben om te controleren of de bewoners met het warme weer van de afgelopen periode wel genoeg water drinken. Terwijl de ene ‘medewerker’ een gezellig praatje met de bewoner houdt, rooft de andere ‘medewerker’ alle kostbaarheden uit huis.

Als u vermoedt dat in uw omgeving of zelfs bij u thuis geprobeerd wordt via een babbeltruc binnen te komen, bel dan direct 1-1-2

En nog enkele andere voorvallen, waarbij de bewoner(s) nietsvermoedend de daders te woord stonden, werden afgeleid en bestolen bleken te zijn:

  • Op woensdag 25 juli, om 21.15 uur op het Kerkepad in Nieuwerkerk ad IJssel. Twee net geklede mannen van ongeveer 30 jaar met een mediterraan uiterlijk bellen aan bij een 86-jarige dame. Ze zeggen dat ze dorst hebben. Terwijl de dame een glaasje water voor hen haalt staat een van hen opeens in de keuken en houdt haar aan de praat. De andere man is uit het zicht van de bewoonster. Nadat de mannen vertrokken zijn ontdekt de vrouw dat er € 300 is gestolen uit de portemonnee van haar overleden man.
  • Op vrijdag 27 juli, om 16.30 uur op de Zuidkadering in Waddinxveen. Een Nederlandse vrouw van ongeveer 30 jaar belt aan bij de 88-jarige bewoonster. Zij zegt dat ze van de gemeente is en controleert of de ouderen wel voldoende drinken met deze hitte. Ze gaan samen op het balkon zitten en maken een praatje. Kennelijk heeft de vrouw kans gezien om de voordeur open te laten zodat een handlanger binnen kon komen. Als de ‘behulpzame’ vrouw vertrokken is ontdekt de bewoonster dat in de woonkamer en in de slaapkamer een aantal kasten zijn doorzocht en dat er diverse sieraden zijn gestolen.

De politie doet de dringende oproep om de deur niet te openen als u er niet zeker van bent dat de bezoekers te goeder trouw zijn. Een betrouwbare medewerker zal zich altijd legitimeren en zal u toestaan zijn werkgever te bellen als u wilt vragen of alles in de haak is. Meestal kondigen (nuts)bedrijven de komst van een medewerker enkele dagen tevoren via een brief aan, zodat u niet verrast wordt.

Oudere inwoners, die vaak het slachtoffer zijn, zijn in veel gevallen niet via internet met deze boodschap te bereiken. De politie vraagt u dan ook (kind, kleinkind, buur, mantelzorger) de boodschap duidelijk over te brengen bij oudere bewoners, dat zij voor niemand open moeten doen als ze niemand verwachten en de persoon aan de deur niet kennen.

Hieronder ziet u een filmpje hoe sluw daders kunnen zijn: