8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Megajacht Lonian maandag verder over Gouwe en Hollandsche IJssel

Het 87 meter lange megajacht Lonian komt maandag 27 augustus over de Gouwe en de Hollandsche IJssel. Het schip is de afgelopen dag vanaf de werf van Feadship in Kaag en Braasem naar Alphen aan den Rijn gesleept. Zondagavond rond 20.00 uur is het daar net voorbij de spoorbrug aan een kade gelegd. Maandagochtend rond 7.00 uur is het de bedoeling dat het schip verder gaat langs Boskoop, Waddinxveen en Gouda. Na de passage van de Julianasluizen gaat het verder over de Hollandsche IJssel richting Rotterdam. Het is de bedoeling dat het schip voor de avondspits door de brug bij de stormvloedkering tussen Capelle en Krimpen aan den IJssel gaat. Tijdens de passage van het schip moet het verkeer rekenen op vertraging door een langere brugopening.

Het transport zorgde zondag voor enorme belangstelling. Honderden mensen zagen hoe de miljoenen voorbij kwamen varen. Bij sommige bruggen was maar zeer beperkte ruimte over doordat het schip 14 meter breed is. Ondanks alle voorzorgen is bij één van de bruggen een kleine schade ontstaan aan de lak van het schip. De beschermfolie op het schip zou het grootste deel van de kras hebben opgevangen.

In Rotterdam wordt het schip vooral onderwater nog verder afgebouwd. Het schip moet onder andere zijn roer nog krijgen. Vanwege de diepgang kon die niet op de scheepswerf in het Groenehart geplaatst worden. De scheepsbouwer heeft er drie jaar werk aan gehad om het te bouwen. In on afgebouwde vorm is het schip al vaker over de Gouwe gevaren. De Lonian zou van een Amerikaanse eigenaar zijn en volgens de geruchten zo’n 125 miljoen dollar gekost hebben. Op het schip is ruimte voor de eigenaar en gasten en daarnaast voor 27 bemanningsleden. De eigenaar zou het schip in de toekomst regelmatig willen verhuren.

Megajacht Lonian

Feadship heeft onlangs een video met een timelapse gepubliceerd waarin de bouw van het schip is samengevat in vijf minuten. Die is hieronder te bekijken.

 

Advertentie