8.5 C
New York
zondag 14 april 2024

Politie en buurtpreventie sporen inwoners aan om mee te zoeken naar boeven

De buurtapp-groepen en buurtpreventieteams in Zuidplas (zuidplasveilig.nl) organiseren samen met de politie van team Waddinxveen-Zuidplas, Centrum Criminaliteitsbestrijding en gemeente Zuidplas het spel ‘Boef in de wijk’. In Zevenhuizen gebeurt dit op donderdagavond 27 september en in Nieuwerkerk op woensdagavond 10 oktober.

Met het spel ‘Boef in de wijk’ worden inwoners gestimuleerd een actieve(re) rol te spelen bij het voorkomen en oplossen van criminaliteit in hun omgeving. Door de politie zijn diverse scenario’s samengesteld, waarbij steeds een boef in een wijk aanwezig is. Zodra bekend is in welke wijk de boef (M/V) zich bevindt, wordt via WhatsApp of Twitter een bericht uitgestuurd aan alle deelnemers met de informatie, die in een werkelijke situatie ook wordt verstuurd. Dit omvat meestal een locatie en een (beknopt) signalement van de boef of boeven.

Op basis van de verstrekte informatie gaan deelnemers op pad, met de opdracht de boef te vinden. Gedurende de zoektocht worden aanvullende gegevens doorgestuurd, zodra deze bekend worden. Hierdoor kunnen de deelnemers gerichter zoeken.

Als de boef aangetroffen is wordt deze door de deelnemers onder controle gehouden en wordt de politie via een speciaal nummer gewaarschuwd. De politie en/of bikers van de gemeente komen vervolgens naar de locatie waar de boef door de burgers is aangehouden en nemen de boef over.

Voor deelnemers zijn leuke prijzen te winnen, maar het doel van deze activiteit is om zoveel mogelijk inwoners alert te laten worden op verdachte situaties. Een inbreker loopt nu eenmaal niet in een zwart-wit gestreept shirt en heeft geen masker voor zijn ogen. Een boef is gekleed zoals elke burger, maar gedraagt zich meestal wel opvallend. Het is aan de deelnemers om de boef te ontdekken.

Voor deelname in Zevenhuizen aan ‘Boef in de wijk’ kunnen deelnemers zich melden op donderdag 27 september om 18:30 uur in buurthuis Swanla. In Nieuwerkerk start ‘Boef in de wijk’ op 10 oktober om 18:00 uur bij de Skatebaan in het Groen Hartpark (bij de PWA-school).

Doel van dit spel is om aan te tonen, dat het bellen naar 1-1-2 gewoon handig is en dat de politie met dergelijke meldingen snel aan de gang kan gaan.

Hieronder een impressie van de versie van 2017 in Zevenhuizen:

Advertentie