8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Open Monumentendag is er van alles en nog wat te beleven langs de Hollandsche IJssel

Open Monumentendag is een mooie gelegenheid om erop uit te trekken langs de Hollandsche IJssel. Er is in de kernen van alles en gratis te beleven. Riddertoernooi met foodfestival in IJsselstein, tot een rondleiding in de geheime atoomkelder in Krimpen aan de IJssel. Oude koetsen die een tocht door de Krimpenerwaard maken doen Haastrecht aan, er is een monumentenmarkt-brocantemarkt bij het Streekmuseum in Krimpen, Open Huis van het culturele seizoen in het Van Capellenhuis in Capelle en alle kernen rondleidingen en activiteiten, zowel in de monumentale steenovens, gemalen, kerken, molens en de sinds kort ook de Rijksmonument geworden Hollandse Waterkering (Algera).
Mensen die interesse hebben in erfgoed kennen de meeste plekjes in hun omgeving inmiddels wel, daarom daagt stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders hen uit om de boot, fiets of auto te pakken en een stukje verderop langs de IJssel te varen of te rijden, waar komende zaterdag ook veel interessante rondleidingen zijn in monumentale panden en kernen. Verder zijn her en der interessante optredens van urban dance squads tot koren die klassiek of anglicaanse liederen ten gehore brengen.
De open monumentendag mag ook rekenen op steun van wethouder Jan Verbeek van de gemeente Zuidplas. : “Open Monumentendag 2019 is een landelijk initiatief waar de Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders (ook vertegenwoordigers uit Zuidplas in het bestuur) graag bij aansluit om het prachtige erfgoed aan de Hollandsche IJssel in de schijnwerpers te zetten. Als portefeuillehouder cultuur (waaronder erfgoed & monumenten) kan ik dit soort initiatieven alleen maar toejuichen. We moeten zorgvuldig omgaan met ons cultureel erfgoed. Laten we op Open Monumentendag extra genieten van al het erfgoed aan de Hollandsche IJssel, waaronder onze steenovens en elders in de gemeente Zuidplas. Zelf ga ik zaterdag op de fiets een rondje langs de dorpen van Zuidplas om de diverse activiteiten te bekijken.”
De meest activiteiten die langs de Hollandsche IJssel plaatsvinden tijdens Open Monumentendag zijn op een rijtje gezet door www.hollandscheijsselaltijdanders.nl/uitgaan
Advertentie