Laatste loodjes voor de voorbereidingen Vlootschouw 2018

Stichting Evenement is bezig met de laatste loodjes voor de voorbereidingen van de vlootschouw die op 15 september wordt gehouden in ’t Wijde Gat in Nieuwerkerk aan den IJssel. Elke zaterdag is het altijd een drukte van belang bij de loodsen aan de Van Gennepweg waar veel materialen, die afgedankt worden, een nieuw leven krijgen voor de vlootschouw. De handige mannen weten veel her te gebruiken voor de activiteiten van stichting Evenement. Maar de zaterdag voorafgaand aan de vlootschouw is het echt een hectische ochtend op het terrein. Alles wordt nog een keer gecontroleerd, de eerste aanhangwagens al volgeladen en toch nog maar een test van de rookmachine.

Liane Boele en Dick Belt van stichting Evenement zijn er druk mee. Boele : “we kregen pas afgelopen week de vergunning binnen welke wel op tijd was aangevraagd dus dat was even spannend maar alles is verder in orde nu en ben ik al het eten voor alle vrijwilligers aan het bedenken.”  Dick Belt laat alle nieuwe dingen zien die er dit jaar zijn zoals een vuurtoren die wordt neergezet van 4,5 meter hoog en een hazer die de rook beter kan verdelen over het podium waardoor het licht beter uitkomt. Even moest er eerste hulp verleend worden tijdens de rondleiding door een splinter die in een hand van een der vrijwilligers kwam.

Belt legt uit dat de opzet ongeveer hetzelfde is en dat disco weer het thema is : “Als je dat hetzelfde houdt gaan mensen meer investeren in aankleding van de tuinen en boten en wordt het nog mooier. Ook hoop ik dat de bezoekers allemaal ook in discokleding komen want dat maakt het feest compleet. Er zijn twee lasershows die altijd het spektakel bieden voor de dag”. Hij is trots op alles wat ze zelf in elkaar klussen met afgedankte materialen : “We krijgen veel spullen die over zijn en dat wordt allemaal gebruikt. Van de stellage van de waterspuiten zijn volgens mij alleen de pompen en het elektra nieuws” geeft hij als voorbeeld.

Ondertussen worden grote stalen balken klaargelegd op de aanhanger en moet een ander Liane gaan helpen omdat de stop er uit gevlogen is. Het terrein oogt, met ook spelende scouts aan de andere kant, als een mierennest met heel veel activiteit. “Volgende week moeten we heel veel spullen, kramen, stellingen etc overbrengen en dan is het echt hectisch en beginnen we al vroeg. Daarom is het belangrijk om te weten dat alles compleet is en bekijken we dat nu alvast” aldus Dick Belt.

Deelnemers aan de vlootschouw kunnen ook prijzen winnen, de drie mooiste boten en de drie best versierde tuinen vallen in de prijzen van een jury die met een boot de vlootschouw afnemen. In deze jury zitten ook de wethouder de Haas en kinderburgemeester Marlou Opschoor. De vlootschouw biedt overdag veel kinderactiviteiten met hulp van speeltuin de IJsselkids en diverse optredens. Hopelijk is het weer geen spelbreker, in 2017 moest de editie vanwege de slechte weersvoorspelling worden afgelast.

Rookmachine getest