8.5 C
New York
zondag 14 april 2024

Inwoners achter Zevenhuizense boeven aan

Afgelopen donderdag 27 september heeft Buurtpreventie Zevenhuizen voor de 2e maal ‘Boef in de wijk’ georganiseerd. Bij 6 scenario’s konden inwoners hun speurderscapaciteiten inzetten om de boef te pakken.

Bij Boef in de wijk worden werkelijke situaties nagespeeld, en worden vanuit een hiervoor ingerichte meldkamer twitterberichten verzonden. Met deze berichten worden inwoners aangespoord om mee te helpen met het opsporen van verdachten. Zodra nadere informatie beschikbaar is, wordt dit ook via Twitter gecommuniceerd, waardoor de speurneuzen gerichter kunnen zoeken. In werkelijkheid worden dergelijke berichten niet via Twitter, maar via WhatsApp verstuurd naar de deelnemers. Inschrijven voor zo’n WhatsApp-groep kan op de website van zuidplasveilig.nl.

Bij elke case wordt ergens in een wijk een verdachte situatie geconstateerd. Dit wordt gemeld aan de deelnemers. Als na enige tijd meer informatie over de verdachte(n) bekend is, wordt dit als aanvulling op het eerdere bericht rondgestuurd. Denk hierbij aan een nadere plaatsbepaling of een signalement van de verdachte(n). Als een deelnemer meent, dat hij de boef heeft aangetroffen, moet hij deze vragen of hij de boef in de wijk is. Als dat het geval is, ontvangt de deelnemer een voucher, die ingewisseld kon worden voor een handvol prijzen en een oorkonde. Ook wordt de politie ingeschakeld, die de boef komt ophalen, zal aanhouden en mee zal nemen naar het bureau.

Bij de eerste scenario’s was opvallend veel jeugd aanwezig. Deze liepen – vaak vergezeld door een ouder – de wijk door, op zoek naar de boef. Zodra een bericht op Twitter verscheen stoof de groep speurders richting de opgegeven locatie. Enkele niets vermoedende passanten werden door de jeugd bestormd met de vraag of zij een boef waren, wat ze natuurlijk ontkenden.

Bij een van de scenario’s was de boef binnen enkele minuten gepakt. De jonge deelnemers beredeneerden dat de boef op een bepaalde locatie moest zijn, omdat bij eerdere scenario’s andere wijken al bezocht waren. Kort na aanvang van deze case spraken zij de boef aan, die daarop moest toegeven dat hij de dader was. Bij zijn aanhouding zag de man kans te ontsnappen, waardoor de inzet van de gemeentelijke bikers zeer welkom was: door smalle straatjes en poortjes werd de verdachte op de fiets achtervolgd, met als resultaat dat deze alsnog werd opgepakt.

Na de eerste scenario’s vond een prijsuitreiking plaats voor de jeugdige deelnemers. Deze prijzen en oorkondes werden uitgereikt door teamchef van politie, Peter Wijnen.

De prijswinnaars bij de jeugd, samen met politie en bikers

Bij de laatste 3 scenario’s werden boeven aangetroffen in de wijken West (babbeltruc en poging woninginbraak), en in de bloemenbuurt (winkeloverval).

De boeven, die bij deze scenario’s waren ingezet, wisten de speurende inwoners regelmatig op het verkeerde been te zetten en verplaatsten zich soms razendsnel door de wijk. Uiteindelijk zijn alle boeven aangehouden.

Boef in de wijk is een landelijk gehouden activiteit, waarbij inwoners de mogelijkheid wordt geboden mee te speuren naar verdachten. De deelnemers aan dit spel vallen soms van de ene in de andere verbazing: ‘De verdachte rende 10 meter voor me, ging de bocht om en daarna was ik hem kwijt. Het gaat echt zó snel’ en ‘Je kunt aan een boef echt niet zien dat het een boef is, het is gewoon iemand die eruit ziet zoals jij of ik’.

Boef in de wijk wordt op maandag 8 oktober in Waddinxveen gespeeld (inloop is om 18.00 uur bij de PLUS Zuidplas aan de Zuidplaslaan 184, spel start om 18.30 uur en duurt tot circa 20.00 uur.) en op woensdag 10 oktober in Nieuwerkerk aan den IJssel (verzamelen 18:00 @Skatebaan Groene Hart Park Nieuwerkerk aan den IJssel). Opgeven voor deelname is niet noodzakelijk.

Gouwe IJssel Nieuws heeft van deze avond video-opnames gemaakt, die later deze week zullen worden gepubliceerd.

Foto’s: Sylvia van Straalen

De boeven, politie, handhaving en organisatoren
Advertentie