8.5 C
New York
donderdag 25 februari 2021

Wethouder de Haas start met koffietruck langlopende campagne tegen eenzaamheid

Als een van de onderdelen van de week tegen eenzaamheid en een vervolg campagne, reed er een koffietruck door de gemeente en stopte in alle dorpen. Hier werd dan een terras neergezet en verse koffie met cake opgediend. Wethouder Daan de Haas combineerde het met zijn dorpswethouder spreekuur in winkelcentrum de Reigerhof in Nieuwerkerk aan den IJssel en sprak daar met diverse mensen die op de koffietruck waren afgekomen. 


Ouderen leven 20% in eenzaamheid, 9% in ernstige eenzaamheid

wethouder Daan de Haas

Wethouder de Haas is een enorme voorvechter voor het aanpakken van de eenzaamheid. “Het is echt een heel belangrijk thema, bij ouderen leven 20% in eenzaamheid waarvan 9% zelfs in ernstige eenzaamheid, wat wil zeggen dat er een gebrek is aan zinvolle contacten. Bij jongeren is het ook 20% waarvan 7% ernstige eenzaamheid. Bij jongeren komt dit vaak mede door pestgedrag waardoor ze teruggetrokken leven of doordat ze een beperking hebben” legt de Haas uit.

De gemeente Zuidplas is daarom de coalitie aangegaan met Zuidplas Verbindt en hoopt hiermee door activiteiten mensen uit de eenzaamheid te halen. De Haas : “We gaan niet met ambulances met zwaailichten op zoek naar eenzame mensen maar we gaan ze, samen met de samenleving, uitdagen om te komen. Als mensen graag willen helpen zijn ze als vrijwilliger altijd welkom hierin”.

Al voor de verkiezingen was de gemeente Zuidplas bezig met het programma tegen eenzaamheid en Zuidplas als eerste gemeente in Nederland aangesloten bij het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. “Het blijft moeilijk om mensen te vinden maar er wordt nu onderzoek gedaan naar een landelijk meldpunt. Zolang die er niet is en mensen wel iemand er uit willen trekken kunnen ze contact opnemen met Welzijn Zuidplas. We houden overigens niet op na deze week, we gaan er een langlopende campagne van maken met hulp van heel veel organisaties” verteld Daan de Haas. De kalender van het programma van deze week is hier te downloaden. Meer informatie over eenzaamheid is te vinden www.samentegeneenzaamheid.nl

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg