8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

Raad veegt plan voor nieuwe villawijk langs s-Gravenweg van tafel

De gemeenteraad van de Zuidplas heeft dinsdag 16 oktober een plan voor de bouw van een kleine villawijk langs de ’s-Gravenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel van tafel geveegd. Een grote meerderheid van de raadsleden stemde tegen het plan om langs een nieuwe zijweg van de ’s-Gravenweg vijf grote villa’s te bouwen.Het stuk grond staat bekend als de Gansdorperdijk en ligt in het Hitlandgebied vlakbij de Scheve Overweg. Op dit moment staan er een aantal bouwvallen op het terrein. In één van de bouwvallen is eerder dit jaar ook al brand uit gebroken. In 2015 is een ontwikkelaar begonnen met een plan om tien villa’s van 1.000 kubieke meter te bouwen langs een weg van 250 meter het Hitlandgebied in. Na overleg met omwonenden en de Belangenvereniging ‘s-Gravenweg is het plan al terug gebracht tot vijf grote villa’s.

Tijdens een commissie vergadering klonken al veel kritische vragen. De politiek in Zuidplas wilde weten waarom vijf huizen nou mooier zouden zijn en beter landschappelijk zou passen dan drie. Er leek alleen een economisch belang te zijn om voor het grotere aantal te gaan. De gemeenteraad heeft van de architect een verbeelding gekregen hoe het er met drie huizen uit zou komen te zien. De gemeenteraad voelde zich door deze voorstelling “beledigd”. Volgens D66 had de architect drie bunkers getekend met de bedoeling dat de raad dan wel voor het plan zou gaan stemmen.

De gemeenteraad ging hiermee in grote meerderheid niet akkoord. Alleen CU-SGP steunde het plan volmondig. De raad wilde ook geen precedentwerking laten ontstaan waardoor misschien meer ontwikkelaars met dergelijke plannen voor de dag zouden komen. Bij de Belangen Vereniging ’s-Gravenweg zijn al twee andere initiatieven bekend.
Doordat de raad het nieuwe bestemmingplan naar de prullenbak verwezen heeft blijft het huidige bestemmingsplan geldig. Volgens dit plan kan de ontwikkelaar maximaal drie huizen bouwen van 500 kubieke meter. Een andere eigenaar van het voorste perceel kan ook nog een huis bouwen waarmee het totaal op vier kleinere woningen blijft steken.

Het bestuur van de belangenvereniging van de ’s-Gravenweg reageerde opgetogen op de ontwikkelingen. “Geen dwarsstraat van 250 meter met overmatige villa’s in dat mooie gebied. Daar zijn we blij mee!”, liet voorzitter Marieke van der Putten weten. De vereniging vindt dat wij trots moeten zijn op zo’n uniek mooi stukje landschap in onze gemeente Zuidplas en dat dat het doel van iedereen zou moeten zijn om dat te bewaken. Het is nog niet bekend of de ontwikkelaar nu gaat voor het bouwen van de kleinere woningen die wel zijn toegestaan.

Een verbeelding van het gesneuvelde planHoe het er volgens de architect uit gaat zien met minder woningen

Hoe het er volgens de architect uit gaat zien met minder woningen.

Advertentie