8.5 C
New York
woensdag 8 juli 2020

Gemeenteraad steunt unaniem ambitieus onderwijs huisvestingsplan

De gemeenteraad van Zuidplas heeft het onderwijs huisvestingsplan unaniem gesteund tijdens de gemeenteraadsvergadering van 27 november. In het huisvestingsplan staan een aantal plannen die de huisvesting van de scholen moet gaan verbeteren op korte- en middel-lange termijn. Hiervoor gaat de gemeente Zuidplas maar liefst 17,5 miljoen euro in investeren. Wethouder Jan Verbeek (CDA) was namens het college blij met de steun van de gemeenteraad voor het plan. Met dit besluit kan het college nu verder en al in december hoopt men een knoop door te hakken welke schoolbesturen in het Koningskwartier een school mogen gaan vestigen.

Het voortgezet onderwijs was wel een punt van discussie. Meerdere fracties wilden kijken naar de mogelijkheden om ook VMBO-Basis, Kader en gemengde leerweg aan te bieden in Zuidplas. Verbeek gaat dit nogmaals met de scholen bespreken maar gaf ook een winstwaarschuwing: “Op dit moment zijn er te weinig leerlingen in de leerwegen en zelfs in de grotere steden zien we nu dat deze leerwegen gecombineerd gaan worden”. Raadslid Smit van NEZ stelde voor dat de herijking van het huisvestingsplan wel vaker mag dan één keer per vier jaar. 

De prognose van de leerlingaantallen kwam ook als twijfelpunt naar voren, Serena Rodenburg (SP) vroeg hoe betrouwbaar deze zijn omdat nu blijkt dat in Moerkapelle er toch meer leerlingen komen. Dagmar Ambachtsheer (Christenunie-SGP) vroeg de wethouder om het speciaal onderwijs (SO) en het speciale basisonderwijs (SBO) hierin op te nemen. Martin Damen (PvdA/GL) vroeg of deze prognoses jaarlijks gedeeld konden worden. Wethouder Verbeek beaamde dat de prognoses vaak toch veranderlijk zijn, in Moordrecht zijn na 4 jaar lokalen over en in Moerkapelle zijn er tekort. Hij beloofde de SO en SBO prognoses op te nemen en dit jaarlijks te bespreken.  De oproep om zo breed mogelijk het SBO te gaan inzetten in de gemeente zelf werd door Verbeek zeker opgepakt : “Hoe meer kinderen thuisnabij onderwijs, hoe beter!”

De raadsleden roemden ook de samenwerking met de schoolbesturen en zijn blij dat ze voorafgaand nog een gesprek hebben gehad met de besturen. VVD raadslid Ferry van Wijnen noemde de school in het Koningskwartier een voorbeeld van de goede samenwerking. De enige discussie rondom het huisvestingsplan werd veroorzaakt door 2 moties van D66 over Energie Neutrale gebouwen en de frisse scholen. Raadslid Chantal Bon wilde hierin meer doen dan dat de scholen eigenlijk wilden.  Wethouder Verbeek gaf een negatief stemadvies voor de twee moties.  Beide moties haalde het dan ook niet met respectievelijk 6 en 7 stemmen voor.  Het CDA was blij dat er nu eindelijk na jarenlang beleid maken aan de slag kon worden gegaan aldus raadslid Jurian Hennip.

Volg het laatste nieuws

2,272FansLike
322VolgersVolg
498VolgersVolg