8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Waterrekening in 2019 hoger bij zowel Dunea als Oasen

De waterrekening voor huishoudens in onze regio zal duurder worden in 2019, dat blijkt uit nieuwe tarieven die de drinkwaterbedrijven op 27 november bekend hebben gemaakt. Dunea (Nieuwerkerk, Zevenhuizen, Moerkapelle en Nesselande) heeft de prijs iets laten zakken naar 0,98 cent exclusief BTW per 1.000 liter. Echter door de BTW verhoging van 6 naar 9% wordt het tarief toch een cent duurder. Ook het vastrecht gaat door de BTW verhoging iets omhoog.

Oasen (Moordrecht, Waddinxveen en Westergouwe) heeft de prijs per 1.000 liter met 2 cent verhoogd en gaat naar 1,16 euro inclusief belasting. Het vastrecht van Oasen gaat naar 77,83 euro. Ook Oasen geeft aan dat het vooral de BTW verhoging is waardoor de tarieven hoger worden. Oasen heeft afgelopen jaar weer grote verbeteringen aan de infrastructuur aangebracht. Beide waterleidingbedrijven zijn eigendom van de gemeenten die er bij aangesloten zijn. Voor Zuidplas is hier wethouder De Haas de aandeelhouder namens de gemeente. Afgelopen week hebben beide aandeelhoudersvergaderingen ingestemd met de prijsverhogingen.

“Vooral de voorgenomen btw-verhoging werkt het komende jaar door in de drinkwaterrekening”, legt Dunea-directeur Wim Drossaert uit. “Veel klanten gaan onder de streep iets meer betalen, ondanks de dalende waterprijs. Dat komt doordat btw niet alleen over het drinkwaterverbruik wordt berekend, maar over alle onderdelen van de waterrekening. Met de stijging van de btw naar 9% bestaat in ons leveringsgebied een waterrekening gemiddeld voor 33% uit belastingen.” Drinkwater bestaat dus uit een derde aan belastingen. Een van de belastingen is de precariorechten op leidingen die gemeenten heffen. In Zuidplas is dat een jaarlijkse inkomstenbron van 2,2 miljoen die echter direct aan de klanten wordt doorbelast. Na 2020 wordt deze vorm van belasting heffen afgeschaft en zal het drinkwatertarief verder zakken.

Advertentie