8.5 C
New York
donderdag 28 maart 2024

Woonlasten dalen nog steeds in Zuidplas, huurders goedkoopst in regio

Elk jaar brengt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO)  van de Rijksuniversiteit Groningen een monitor uit voor de lokale lasten. Uit onderzoek van deze organisatie blijkt vooral dat de afvalstoffenheffing stijgt. Eerder luidde al de vereniging Eigen Huis de noodklok over stijgende lasten van bijvoorbeeld OZB. Gouwe IJssel Nieuws heeft dit uitgezocht voor Zuidplas en gekeken hoe dit in verhouding staat tot andere gemeenten om ons heen.

Zuidplas is voor huurders het goedkoopst in de regio. Bewoners van een huurwoningen krijgen van de gemeente alleen een aanslag voor afvalstoffenheffing. Dat was afgelopen jaar 215 euro en er wordt in het onderzoek uitgegaan van de storting van 35 zakken restafval. Rioolheffing wordt aan de verhuurder verrekend, wat niet in alle gemeenten zo is. In de regio komt alleen Waddinxveen in de buurt en het duurst is het in Gouda met 548 euro per jaar. Uiteraard zal de rioolrechten opgenomen zijn in de huurprijs maar hierdoor krijgt men ook huurtoeslag. Ook de belasting voor het waterschap is in Zuidplas lager dan in de omliggende gemeenten, zeker voor de gemeenten die onder waterschap Rijnland vallen. In de Krimpenerwaard moeten bewoners aan het waterschap ook betalen voor onderhoud van enkele wegen die het waterschap bezit.

Voor de eigenaren van een koopwoning zit Zuidplas gemiddeld in de regio en zijn de woonlasten gemiddeld gelijk gebleven. In de regio is het goedkoop wonen in Capelle aan den IJssel en ook Rotterdam is 75 euro goedkoper op jaarbasis volgens het COELO. Gouda en Bodegraven Reeuwijk zijn de duurste in de regio met 190 euro meer belasting per jaar.

De woonlasten zijn voor zowel huurders als woningeigenaren in Zuidplas gezakt de afgelopen 5 jaar. Daarnaast zijn ook de waterschapsbelastingen fors gedaald waardoor eigenaren van 1.257€ belastingen in 2014 moesten betalen en dat in 2018 1.108€ is geworden

Bron : COELO

. Voor huurders is dan van 2014 nog 587€ gedaald naar 504€ in 2018. Wat mogelijk wel positief kan uitpakken is de verder scheiden van afval zoals het blik bij het plastic.

Bron : COELO

Voor 2019 kan het voor huiseigenaren alleen duurder worden als de WOZ waarde erg gaat stijgen. De gemeente wil de opbrengst gelijk houden en heeft daarom het tarief iets verlaagt maar bij een hoge WOZ waarde kan dit negatief uitpakken.

De afvalstoffenheffing en rioolheffing worden niet verhoogd. Beide belastingen zijn zogenaamde gesloten systemen en alle baten en kosten voor bijvoorbeeld afval mag alleen uit die pot komen. Zo mag de gemeente geen onderhoud aan lantarenpalen of aan speeltoestellen betalen uit die middelen van de gemeentewet. Overigens zijn beide spaarpotten nog steeds goed gevuld en vond de gemeenteraad verhoging niet nodig. De hondenbelasting is per 1 januari afgeschaft in Zuidplas

Advertentie